| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане за антена  (Прочетена 1659 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Питане за антена
« -: 20 Ноември, 2015, 23:13:56 »
Понеже съм много зле на тема Антени Питам знаещи дали тази антена от долният линк би ми свършила работа.
Имам приемник Р250.Ще се прави евентуално пролетта.

http://qslnet.de/member/dl2hrf/

В меню  my qrp
Вдолният край на страницата се намира чертежа.
« Последна редакция: 20 Ноември, 2015, 23:21:26 от ONZI »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Питане за антена
« Отговор #1 -: 20 Ноември, 2015, 23:21:00 »
Това е линк към главната страница на сайт. Къде е антената под въпрос? Всичките, които видях са оразмерени предавателни антени, няма нужда от такива за приемане. Р250 би работил прекрасно с 20 метра жица в небето. Моят бачкаше идеално с такава няколко години. Ако има много смущения, нещата ще се променят и може да се наложи да вкараш сигнала с коаксиален кабел и трафчета. Не е трудно, ще покажа как ако е нужно. Има и вариант за активна антена, но е по-сложничко малко.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #2 -: 20 Ноември, 2015, 23:29:03 »
Това е линк към главната страница на сайт. Къде е антената под въпрос? Всичките, които видях са оразмерени предавателни антени, няма нужда от такива за приемане. Р250 би работил прекрасно с 20 метра жица в небето. Моят бачкаше идеално с такава няколко години. Ако има много смущения, нещата ще се променят и може да се наложи да вкараш сигнала с коаксиален кабел и трафчета. Не е трудно, ще покажа как ако е нужно. Има и вариант за активна антена, но е по-сложничко малко.

В меню  my qrp
Вдолният край на страницата се намира чертежа.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #3 -: 20 Ноември, 2015, 23:50:11 »
За приемане това е напълно излишно. Всяка хоризонтална жица, поне на 5-6 метра над земята, дълга поне 10-15 метра окачена на две двойки "яица" в двата края и подведена към приемника, комбинирана с някакво заземяване, ще свърши работа.
Ето изолаторите, които ползвах за голямата антена, перфектни са - http://bfra.bg/bg/market/13-station-accessories/84-antenni-izolatori Взимаш си 4, за по 2 на край.
Най-добрия антенен проводник е военнополевия телефонен - http://bfra.bg/bg/market/11-hf-antennas/1495-kabel-vksh-pkal-400m - горещо препоръчвам една ролка, за толкова много неща ми е послужил, че не е истина. Няма проблем да изпратя тридесетина метра до Севлиево, ако е проблем! Кабелът има стоманени жила и уникална изолация отвън, устойчива на времето, слънцето и много здрава. Иначе 6 квадрата многожилен меден изолиран, ама ще излезе по-скъпо.

Какви са условията? Блок, къща? Ако е блок - Етаж? Има ли парно?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #4 -: 21 Ноември, 2015, 00:04:03 »
За приемане това е напълно излишно. Всяка хоризонтална жица, поне на 5-6 метра над земята, дълга поне 10-15 метра окачена на две двойки "яица" в двата края и подведена към приемника, комбинирана с някакво заземяване, ще свърши работа.
Ето изолаторите, които ползвах за голямата антена, перфектни са - http://bfra.bg/bg/market/13-station-accessories/84-antenni-izolatori Взимаш си 4, за по 2 на край.
Най-добрия антенен проводник е военнополевия телефонен - http://bfra.bg/bg/market/11-hf-antennas/1495-kabel-vksh-pkal-400m - горещо препоръчвам една ролка, за толкова много неща ми е послужил, че не е истина. Няма проблем да изпратя тридесетина метра до Севлиево, ако е проблем! Кабелът има стоманени жила и уникална изолация отвън, устойчива на времето, слънцето и много здрава. Иначе 6 квадрата многожилен меден изолиран, ама ще излезе по-скъпо.

Какви са условията? Блок, къща? Ако е блок - Етаж? Има ли парно?

Такъв кабел вкш ми е минавал през ръцете преди  много време.Вече нямам от него не ми е минавало през ума че е добър за антена заради стоманеното жило.
Имам 6 квадрата меден плътен проводник най малко 20 метра.
Живея в двуетажна къща с малък двор на първият етаж но радиото се намира в мъзата и там мисля да го ползвам.Парното не-става защото е с бели маркучи не с метални тръби.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 21 Ноември, 2015, 14:40:05 »
Това е W3DZZ направена за трансивер. Не, че няма да стане, но само за приемане не си заслужава. Просто опъни със два изолатора в двата края една жица според мястото и си готов. Вързваш я с въже от изолаторите за където ще я захващаш. Близкия край без да го режеш го вкарваш в приемника и толкова. 6кв./мм. са множко според мен, ще стане доста тежка и зор при опъването. 2.5кв./мм. е напълно достатъчно за приемна антена. Успех и питай каквото не ти е ясно.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #6 -: 21 Ноември, 2015, 18:47:11 »
ok ще пробвам.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |