| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за лампа  (Прочетена 2744 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Въпрос за лампа
« -: 23 Август, 2015, 22:04:18 »
На  някои може са се стори наивен, но аз не намерих нищо по въпроса за значението на този параметър даван само за някои лампи. Моля някой да ме осветли.  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Въпрос за лампа
« Отговор #1 -: 24 Август, 2015, 19:20:28 »
външно съпротивление между катод и нишка/ решетка предполагам.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #2 -: 24 Август, 2015, 19:22:27 »
Буквално преведено:
Външно съпротивление между нишките на отоплението и катода.
На други лампи го дават R f/k max-XX koHm,или
Максимално външно съпротивление между нишките на отоплението и катода.
Моля да ме извините,ако съм сбъркал нещо!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #3 -: 24 Август, 2015, 19:36:35 »
ДА, май си прав...
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #4 -: 24 Август, 2015, 19:38:26 »
Такова е,и за различните производители не е еднакво.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 24 Август, 2015, 19:57:04 »
Благодаря за отговорите, но не става ясно за какво е този параметър, за какво е важно това съпротивление. По принцип ако единия край на отоплението е на маса то може и катода да е на маса - съпротивление  нула!!! Да не би да има опасност от възникване на пренапрежение между катода и отоплението ако съпротивлението е по-голямо??? :unknown:

Неактивен BalkAnton

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 48
  • Населено място: гр. София / гр. Пирдоп
« Отговор #6 -: 24 Август, 2015, 20:20:23 »
Не във всички случаи катодът има нисък потенциал спрямо шаси, както и не във всички случаи единият край на отоплението е свързан с масата, примерно аз сега веднага се сещам за моя лампов усилвател със SRPP предусилвател, при който единият катод на двойния триод има потенциал малко над половината от захранващото напрежение спрямо маса. Ако си гледал схемите на някои телевизори, ще видиш също, че някои лампи имат също значителен потенциал спрамо маса, примерно 100 В. Затова се дава най-често максималното напрежение между катода и отоплението, което при маломощните лампи е 100-200 В. При оразмеряването на схемата непременно трябва да се обърне внимание потенциалната разлика между катода и който и да е край на отоплението да не превишава тази стойност. И аз не се сещам веднага защо е дадено това съпротивление, но първото, което ми идва на ум, е, че ако напрежението между катода и отоплението е твърде голямо, през това съпротивление ще протече ток, който ще предизвика известен пад на напрежението на катода, т.е. има опасност напрежението на катода да се окаже по-ниско от предвиденото, и аз бих използвал дадената стойност, за да изчисля предварително този пад. Другото, което си мисля, е, че може да проникват някакви смущения от отоплението или пък мрежов брум, ако отоплителното напрежение е променливо.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #7 -: 24 Август, 2015, 23:04:11 »
Това за пробивното напрежение катод - отопление е добре известно и всеки конструктор си взима мерки то да не бъде превишавано. Това съпротивление не означава нищо в този аспект защото не знаем какъв е импеданса на отоплителната верига спрямо останалата част от схемата, следователно няма как да очакваме това съпротивление да ни ограничи тази потенциална разлика. Нямам предства какво означава този параметър и никога не съм го срещал. Само в дейташийтове на немски ли го има?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 25 Август, 2015, 08:17:06 »
Не само немците и в чешкия вариант го има:
http://jirky.webz.cz/zobraz_katalog.php?id=368
Тази лампа има различни приложения, явно в някаква схема това е важно. Аз ще я ползвам като предусилвателно стъпало по схема SRPP в НЧ усилвател с 807 крайна лампа. Напрежението отопление - катод е повече от задоволително -220 В!!!

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #9 -: 25 Август, 2015, 09:24:40 »
При едната полярност- 220V, при другата- 90V

Неактивен BalkAnton

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 48
  • Населено място: гр. София / гр. Пирдоп
« Отговор #10 -: 25 Август, 2015, 13:16:41 »
Извинете, че не е по темата, но като прочетох за какво ще я ползваш тая лампа, се зачудих дали ще ползваш 1 лампа за канал, т.е. пентодът да е товар на триода или обратно или ще ползваш само триодите / само пентодите?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |