| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов маломощен средновълнов предавател за стари радиоприемници  (Прочетена 3029 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
Здравейте търся схема на маломощен лампов средновълнов предаватал със европейски лампи за стари лампови радиоприемници.Трансмитера трябва да модулира нискочестотен сигнал без изкривяване със качествен амплитуден модулатор и нисък процент на излъчване на хармоници. 
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Ако се ползва решетъчна модулация се съмнявам да се постигне добра линейност по отношение на нискочестотния сигнал. Препоръчвам анодна модулация с трансформатор, обаче тогава ще трябва да се прави и лампово НЧУ и става сложно. Ако ще е без траф, ще е с компромиси според мен, не че няма да стане, и не че ще се забелязват проблемите.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
Това е идея. Имам схеми на предаватели с автоанодна модулация изпълнени със ГУ32. Ще сложа по маломощна лампа. Проблема е че са за радиотелеграфия. Ще потърся за радиотелефония, даже са със кварцова стабилизация.Ще видя и схемата на модулатора на сигналгенератора ГР-2.Не е проблем да му сложа един триод за НЧУ.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Като гледаш схеми за радиотелефония имай предвид че някои от тях са с много теснолентов изходен филтър, не повече от 2.5к, докато на теб ти трябват 4.5к, така че почти сигурно ще трябва да вземеш специални мерки за разширяване на изходната честотна лента било чрез натоварване на кръга, или по друг начин.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
Даже са със еднолентово предаване.Оказа се че имам много информация за лампови модулатори:"Наръчник на радиолюбителя" 1 и 2 част издаден от Американската лига на радиолюбителите, руския "наръчник на радиолюбителите"  "интересни лампови и транзисторни схеми" и др Има много подробни обяснения за конструкцията на такива предаватели. Аз мислех че има нещо готово но явно се налага да се прави. Не се притеснявай за широчината на честотната лента имам честотомер "ЧЗ-38" нискочестотен и високочестотен генератор и осцилоскопи. Тоя линк е само за транзисторни схеми.
« Последна редакция: 14 Юли, 2015, 23:13:57 от GRIDLIC »

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
Ето описанието на една схема на предавател с автоанодна модулация:Предавателят е тристъпален и с отделен модулатор. Генераторното стъпало е пентодът на 6Ф1П.Модулацията се осъществява в третата решетка на 6П15 като модулаторът е изпълнен с двойния триод 6Н1П. За увеличаване к.п.д. на генератора в режим на мълчание е използван методът с "пълзящо" преднапрежение. За целта към една от намотките на модулационния дросел е включен изправител по мостова схема. При модулация в изхода на моста се получава положително напрежение, пропорционално на дълбочината на модулацията, което компенсира външното отрицателно преднапрежение.Качеството на модулацията значително се подобрява поради въведената отрицателна обратна връзка.Напрежението за обратна връзка се взема от модулационния дросел и чрез кондензатор 0,25Mf се подава на делителя 110k-18k и оттам- на решетката на модулаторната лампа.Нелинейните изкривявания в такъв случай се намаляват примерно три пъти и при 100% модулация не надвишават 5% в обхвата 300-5000Hz.При 100% модулация нелинейните изкривявания са 9,6% на 1000Hz(примерът се дава при 50W изходна мощност).А ние работим с 30% дълбочина на модулацията и минимална изходна мощност.
« Последна редакция: 15 Юли, 2015, 01:31:54 от GRIDLIC »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Принципно е добре да се работи с възможно най-дълбоката АМ при която няма значителни изкривявания. Аз например имам транзисторен предавател, който има добра линейност на модулацията до около 95 процента, и нагласям нивото на звуковия сигнал така че най-високите пикове да достигат 95 процента модулация. Така се постига максималното възможно отношение сигнал - шум за съответната мощност предавател. Пълзящото преднапрежение променящо амплитудата на носещата при малки мощности е безсмислено и не е необходимо да го реализираш - то има смисъл при големи мощности когато спестява мощност, за миливати мощност просто не печелиш нищо от него само губиш качество.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
За дълбочината на модулацията: Във всички книги които съм прочел от 30г. насам е прието за измервателни цели да се работи с 30% модулация. А по нататък може да си я въртиш както искаш!И аз съм имал проблем при силно разтроени трептящи кръгове да увеличавам нивото на модулацията за да може да проникне сигнала от генератора. Има си таблици по Б.Д.С. какво трябва да бъде нивото на сигнала в аутпутметъра при 50 миливата изходна мощност, входното ниво на сигнала и процента на модулацията и това важи за всички радиоприемници. Тия неща са уредени със закон! И това ниво на модулацията е избрано не случайно в литературата е описано че се прави с цел да не влезе АРУ в действие тоест да се работи под прага на АРУ.Да разбира се че не е необходимо да се използва тази схема със "пълзящо" преднапрежение но има смисъл от въвеждането на обратна връзка в модулаторната лампа.Между другото тук не съм видял никъде по тия форуми измерване на качествените показатели на радиоприемниците а само се реставрират като кутии дори само входната чувствителност на приемника да беше измерена...
« Последна редакция: 15 Юли, 2015, 15:59:29 от GRIDLIC »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
За нещо по-простичко, стъпало на базата на долната публикация говорих:
(Има и аналогична руска схема в сп."Радио")
« Последна редакция: 15 Юли, 2015, 19:05:15 от Любо Божков »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
30% е модулацията най-вероятно за измервания, но при музикален сигнал и говор е много трудно да се говори за % модулация. Там се взима под внимание пиковете в сигнала да не излизат от диапазона на линейна модулация - колкото е за конкретния модулатор. Колкото повече толкова по-добре. АРУ си има времеконстанта на сработване, така че няма как от звуковите сигнали да сработи, средната стойност на амплитудата на сигнала (носещата) не се променя и не бърка АРУ. Идиотско е да имаш динамичен диапазон и да не го използваш! Сам си ограничаваш и КПД и съотношението сигнал шум за съответния предавател и мощност. Всеки предавател използва максималната възможна дълбочина на модулацията.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
Да явно става въпрос за различни неща.Правилата които съм описал по горе важат при измерване на качествените показатели на радиоприемниците.Да обвивката на носещата си остава постоянна. При промяна на дълбочината на модулацията се променя само нивото на нискочестотната съставна.Точен контрол върху действието на АРУ се прави, като се свалят характеристиките за напрежението на АРУ като функция само на входното напрежение в антената.Това разбира се вече се, отнася към измерване на качествените показатели на радиоприемниците.Времеконстантата на АРУ е от 0,1 до 0,05 S при различни радиоприемници.Благодаря на господин Божков за схемата на сигналгенератора тази схема ще ми послужи като част от документацията за реставрация на един Американски сигналгенератор от 30те години понеже не може да се намери оригиналната схема.
« Последна редакция: 17 Юли, 2015, 15:30:29 от GRIDLIC »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |