Здравейте на всики и честит празник на радиото. По случай празника предоставям на вашето внимание следната тема. Преди седмица-две от голяма верига магазини си купих следното радио:
Няма модел, няма марка само пише "DSP RADIO/FM/AM/SW". Естествено през тези две седмици едвам се сдържах да не го отворя. Днес обаче не се сдържах и най-накрая с риск да го разваля го отворих, за да видя защо работи.
Картинката вътре е следната:
Нищо кой знае какво - три интегрални схеми с номер и една тип "плюнка", феритна антенка, кабели.... и говорител
4ома, 3 вата. Това последното нарочно го подчертавам, както ще разберете по-късно. Огледах платката много внимателно има надпис
SY-7700AFSW_DTS8.3(1). Друго което ми направи впечатление е, че има 5 контактни пъпки, направени под формата на джъмпери, но съединени още с ецването на платката - с други думи от едната страна си е съединено по подразбиране, а от другата е свободно. На тях пише FM set, AM set, SW set, TV set. Гледам аз и не вярвам на очите си - има някакви допълнителни настройки. Залових се за работа и хванах ножчето - прекъснах едната страна на TV set и запоих мостче на другото - о чудо, появи се още един обхват от 56 мегахерца до 223 мегахерца, който обаче е орязан до 93 и 174 мегахерца съответно. Направих същото и с FM - обхватът се увеличи от 76 мегахерца до 108 мегахерца
. Продължих нататък и с АМ - обхватът се вдигна до 1710 килохерца, само че стъпката на избиране нарастна от 6 на 10 килохерца, но го оставих така. Джъмпера за SW не го пипнах, защото до него пише, че другото положение изключва късите вълни - SW off. По интересното за мен е още едно джъмперче близо до т. нар. плюнка, което няма никакъв надпис. Прекъснах го и него и го запоих на другото положение и стана нещо много интересно - функциите на копчетата се разбъркаха с изключение на усилването на звука - явно някаква опция, за вграждане в друга кутия. По интересното е че звукът преди това можеше да се усилва до положение 08, а сега до 38!!!
Нямате представа как взе да дъни това нещо
Ако беше с нови батерии можеше и да изкара два - три вата звукова мощност. Между другото високоговорителчето му е доста добро и свири с много приятен тон. Този последният мод не го оставих, защото положението на копчетата не ме устройва и е неудобно за използване по този начин. Съставът на приемника е следния:
Само на ACK6955 не можах да намеря даташийт. Продължавам с търсенето обаче. Ако някой друг си е купил такова приемниче може да го модне по описания начин. Аз продължавам с търсенето на нови решения и възможности - най малкото искам да го направя да може да се усилва до 38
без да се разбъркват копчетата. Ако някой е имал вземане даване с DSP приемници и знае някоя тънкост, моля да сподели. Това е за сега от мен. Ако намеря някаква нова информация ще пиша.