Колеги, искам да попитам как е коректно да се измери анодния ток на лампа в случай като този :
лампата е с номинални напрежения по картон /лампомера е ИЛ-51/
Ua + 250
Ug2 + 250
Ug1 - 7,5v
Uf +6.3v
примерно EL84 от старо радио , слагам я в режим изолация, чакам две минути и превключвам в режим мерене аноден ток,
тук обаче анодното напрежение пада от 250 на 180 а това на втора решетка на 150 ... тока анодния се отчита около 20 ма, донастройвам
на 250 анодното и втора решетка и хоп ..... тока анодния става 50ма, повече отколкото е номиналното - 48 ма, изключвам вадя лампата ,
понечвам да сложа друга, обаче напреженията/анодно и втора решетка/ преди да сложа другата лампа са скочили на 300+ волта
щот съм ги издул заради предната лампа ... връщам ги на 250 , проверявам реперната точка, загрявам лампата и меря, напреженията падат, ала по малко , не като предишната с 70-100в, а с по 10-20в, вдигам на по 250в меря ,слагам трета - при нея напреженията не падат ... та в този ред на мисли петъчното ми питане е - защо така става и какво означава пада на напрежението при включване на лампата в режим измерване на анодния ток ?
Имам и едно друго питане, лампата е в режим на измерване на анодния ток ако врътна леко вдясно или вляво, тоест увелича или намаля напрежението на първа решетка при еднакви лампи като модел стрелката измерваща анодния ток пъргаво или мудно следва движението на завъртане те показва нарастване или падане на тока, кои лампи са по добри - тия дето правят стрелката по пъргаво да следва промяната на
управляващото напрежение или по мудните , говорим за лампи от един модел примерно ЕЛ84 ?