| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какъв е този уред?  (Прочетена 1681 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Какъв е този уред?
« -: 21 Декември, 2014, 20:52:36 »
Добър вечер съфорумци,
предколедно ме зарадваха с един прибор, който обаче не мога да определя какъв е. Преди да ми го донесат ми казаха че е омметър. И действително под скалата пише измервателна единица омове. Само че се зачудих че има само два обхвата х1 и х10 и освен това стрелката не стои на нулата, а е закотвена на максимална стойност. При даване пипалата на късо, стрелката отива на нула. Прилича ми на нещо подобно за измерване на изолационно съпротивление, но едва ли е такова тъй като обхватът му е малък. Иначе си има кожен калъф и резервно стъкълце за скалата. А батерията е все още оригинална!!! При все, че това нещо е поне 25 годишно и няма копче за включване и изключване батерията още държи!!!  :D Ето и две снимки с не дотам перфектно качество:
22267-0
22269-1
Пробвах да търся по надписите "Тур Мх 10" и Ех9" но нищо не намерих. Благодаря ако някой успее да ме насочи.

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
Re: Какъв е този уред?
« Отговор #1 -: 21 Декември, 2014, 22:09:59 »
Е, па омметър си е, с два обхвата, но системата е направена да се отклонява на ляво, и по този начин измерваните стойности нарастват отляво надясно.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #2 -: 22 Декември, 2014, 14:34:39 »
Щом като е ом метър е още по-добре за мен. Ще си го използвам вместо електронния мултицет когато трябва да се мерят омове и да се прозвънява верига. Благодаря Radko.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 22 Декември, 2014, 14:56:56 »
Да, омметър е, пък не му трябва бутон за включване, когато сондите са изключени не тече ток никъде в уреда, единствено има консумация при измерване на съпротивление. Батерията е издържала 25 години на стареенето и саморазряда, което е похвално.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |