Здравейте колеги!
Със закупените наскоро интегралки TA7642 събрах едно батерийно АМ приемниче, на базата на схемата на Ferrite Fox 4, но с малка модификация, чрез която се избягва един голям недостатък на АРУ системата на този чип. Обхвата на АРУ на чипето е само 1:30, отношение недостатъчно за нормална работа на шумните АМ обхвати. Дори едно по-силно атмосферно пукване "затапва" приемника, да не говорим за употребата му в градска среда. Решението е непряко свързване към трептящия кръг чрез допълнителна намотка на феритната пръчка. Резултатът е сигурна работа на АРУ, като загубата от понижаващото отношение на намотките (58:5) се компенсира напълно с НЧУ. На схемата не съм изобразил допълнителната антенна намотка и ключето за свързване на масата на приемника със земя, но надали ще е проблем да се разбере идеята. Обхват: 540кХц - 2.8МХц.
Най-накрая намерих приложение на кутийката от първия ми АМ предавател!
Входове за антена и заземяване, както и въпросното заземително ключе.
Бобинката свалих преди години от приемник за дистанционно управление на модел лодка. Странното е, че работеше на 2МХц... Ясно се вижда допълнителната антенна намотка. Батерията е в найлоново пликче (от горчив опит зная, че е нужно). След кото се въртях като обран евреин почти час, чудейки се какво да приспособя за държач на батерията, писна ми, получих просветление и стегнах една свинска опашка...
Приемничето се държи супер с външната антена, днес ще го замъкна в къщи, че в работата е някакъв радиоад. Под мен има ПЕТ скенер, наоколо има 6 китайски климатика и хиляда импулсни устройства... Искам да го чуя вечерта на балкона. Ще постна ъпдейти и ако не ме мързи - клипче.