| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на незнаен Тулан  (Прочетена 2217 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Реставрация на незнаен Тулан
« -: 13 Декември, 2014, 23:31:44 »
Въпросното шаси на приемника го взех от bxd За което много му благодаря  :drinks:

Ако някой съжалява, че съм го изпреварил,  няка размисли след като разгледа снимките...

Лампите са налични, отопленията им здрави, за повече нямам идея.

Захранващ Трансформатор- Няма. За сега мисля да ползвам един от телефункен, докато  ми навият нов за Тулана

Скалата е хартиена и също яко намокрена, но надписите са четливи така че работя върху нея, и като е готова ще споделя  файл за разпечатване на фолио

Говорителя ще се кърпи зловещо, но е наличен и изходния му траф, дано намотката да е здрава...

Кутията  е в по-лошо състояние и от шасито, В момента съхне  върху тръбите на парното в мазето, понеже беше почнала да се разлага и разпада за поради протеклия таван.

Шасито се беше превърнало в онези неща, които ги разкопават археолозите благодарение на  значителното количество мазилка, тухла и керемида  навлезли в състава на елементите му...
Днес след като измих автомобила, реших да го измия и него  на водоструйката с доволно количество Меглио за разкисване иизлезе нещо разкиснато... :D
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Re: Реставрация на незнаен Тулан
« Отговор #1 -: 13 Декември, 2014, 23:39:33 »
Ето 2 скан-а на Туланската скала

Единия  не е на фокус в горната част, другия в долната.

За сега от 2-та направих един читав, но надписването ще ми отнеме време а и не знам какъв е използвания шрифт...

Едита до тук, Не мога да го кача щото е с мног голям размер, но ако някой мног бърза за скала и е умел с приложенията за графична обработака може да полззва тези 2-та, докато не изготвя моята...

[прикачен файл изтрит от администратор]

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #2 -: 17 Декември, 2014, 12:49:57 »
Ехее, радвам се, че е започнала реставрацията... доста трудна задача, ама така кефът след приключването й ще е по-голям.  Трафа го имам някъде със сигурност, просто не ми остава време тия дни да го потърся. И е в по-добро състояние. Говорителят би трябвало да работи, но най-добре го дай на майстор защото е много важно да се запази структурата на хартията, за да вади добър звук (този говорител по спомен свиреше доста добре). Наистина изглежда доста зле, дано да стане нещо все пак ... Мисля, че обилно напръскване с ВД40 също би помогнало за махане на гадориите. Надявам се, че си внимавал с пръскането по фините бобинки и донастройващи кондензатори, въпреки че вероятността да се мине без пренастройване на кръговете е малка ...
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 17 Декември, 2014, 23:59:37 »
За започнала е рано да говорим, сега мъча едно друго радио, но даох малък тласък колкото, да не седи в Мазето.

Не знам дали се забелязва от снимката, но върху една от бубините е поникнало някакво гъбено растение, което нито меглиото нито водоструйката с препарат успяха да свалят.

Относно кондензаторите... ми то всичко е напукано и обелено, едва дали има жив освен сивите , които изглеждат подменяни, нито в нано, нито в пико обхвата.  Ще ги сваля, измеря и запазя, за да си направя новите на външен вид по тях...

При наличето на толкоз гмеч, то е гнусно даже да пипаш вътре. Ще извадя ВСЧИКО. После , шкурене, ръждопреобразувател, Боя и почвам да редя.

Някой има ли истинска схема на тоз приемник ?!?

НА силистренския сайт има една сваляна на ръка, ама там не се дават гаранции, че е вярна.

Имаш ли му случайно задния капак на този Тулан ?

За Говорителите , говорихме с ХАраланов, като му пратя Неговия дето е при мене, да ми Върне здрав тулански или конус за такъв, щото май имал.

« Последна редакция: 18 Декември, 2014, 00:06:03 от Pichaga933 »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #4 -: 18 Декември, 2014, 08:32:12 »
Аз преди време когато възтановявах моя "Тулан", използвах тази схема от силистренския сайт която е на ръка. Доста добра работа ми свърши и си е точна според мен. Може и да ползваш някоя и от схемите на "Елпром", защото и твоето може да е такова:
http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/sch_rx_elprom_r_2_48_ttr_fabr.pdf
http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/sch_rx_elprom_r_1_48_ttr_fabr.pdf

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |