| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Регулируем поялник от къде.  (Прочетена 11378 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Регулируем поялник от къде.
« Отговор #15 -: 29 Юни, 2014, 18:34:07 »
Ми най-вероятно ще работи, ама няма да го бива. Имаше едни други също с термодвойка и регулация по температура, но цялата електроника беше в дръжката, добре работеше, но кофти изпълнение от към механична гледна точка. Кажи отказваш ли се от схемата, защото няма смисъл познатия да си играе да я чертае ако нямаш намерение да я изпълняваш. Аз те съветвам да не се занимаваш, няма да излезе по-евтино.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Runtav69

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
  • Населено място: Sofiq
« Отговор #16 -: 29 Юни, 2014, 18:47:17 »
Не се отказвам това е за временно . И да има с какво да напоя схемата . :master2: .Ако може да я начертае веднага като я дадеш ще сабера чарколяка и ще я сглобя.
Бат Сашо :)

Неактивен miroton

• Квантов електрон
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #17 -: 05 Юли, 2014, 11:33:35 »
Тоя поялник https://www.ksp-electronics.com/bg/product/view/35025-solder-20w-130w-zd-70d не го копувай,регулацията на мощноста става с един диод 1н4007 т.е. последователно на нагревателя е включен диода и бутона се шунтира диода.
Цената на която го взех е 6лв и си изгоря след 18 месеца.
Аз съм с поялник от 5 лв на 12 волта и шим) контролер(555 и 1 мосфет) и импулсно от комп-регулира само мощността.

Ориго дай кординати за тази дръжка за 7 лв,че имам българска станция която даже мери и градусите,но прецаках термодвойката.
Всичките термодвойки едни и същи ли са?

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
  • Публикации: 142
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 05 Юли, 2014, 12:09:00 »
Аз от 1987 г. ползвам един и същи Weller, като ползването му е доста интензивно. Според мен това е истинският поялник.
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 05 Юли, 2014, 12:45:31 »
Ето ти един пример: http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=7342 попринцип в Конрад има, там търси има и резервни нагреватели само и целите дръжки като на снимката, и в Елимекс има също. Термодвойките са различни типове, дават различно напрежение, не се сещам кой тип беше в тая дръжка. Познатия който си прави управлението първо беше взел усилвател за друг тип термодвойка, и мереше много високо температурата, след това купи друг и май се оказа по-добре. И хубаво е ако искаш наистина да стане добре да монтираш усилвателя в дръжката за да е адекватна компенсацията на студения край, ама при теб като е готова станция не знам, абе свържи го просто все ще работи някак. Най-много да е грешна температурата. Пък може и станцията да си има някакви тримери за настройка, знае ли човек каква е схемата и как е реализирано всичко.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #20 -: 06 Юли, 2014, 12:25:22 »
Както усещам търсиш евтин вариант на поялник. :)Елементарните поялници се регулират, но няма следене на температурата чрез обратна връзка от термо двойка, датчик. Това е един поялник на Weller WLC100  който е от добрите, струва около 40 долара.
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/wlc100.html
По принцип е за 110V, но не е никакъв проблем и за захранване 220V. Схемата съм я правил и работи 5 г. при един колега. Резисторът от 15к, се заменя с 30к/ 0.5w, триака се подбира за 400v на 16А, напр. BTB-16/600.
Друг вариант е от евтините регулируеми поялници със следене на температурата, но с калпава изработка, и качество
Виж какво представлява регулируемият поялник от евтината версия.
http://okelectronic.wordpress.com/2011/07/14/fixing-and-reverse-engineering-cheap-temperature-controlled-soldering-iron/
Третият вариант е по точно следене на температурата с обратна връзка. Ето схемата на HAKKO -936
 http://dox.bg/files/dw?a=e75233f59f.
При тези поялни станции е, че поялниците са за ниско напрежение, 24V, 12V. Но за сметка на това, много точно поддържат температурата на човката. За по сложните поялни станции, истината е в доброто съгласуване на термо елемента, нагревателя, човката и управлението.
« Последна редакция: 06 Юли, 2014, 12:30:55 от didov »

Неактивен Runtav69

• Квантов електрон
  • Населено място: Sofiq
« Отговор #21 -: 06 Юли, 2014, 17:48:23 »
В общи линии съм му мераклия сам да го направя и духалка .че си лепна.Двете поялник и духалка в едно . Мисля ,че ще ми се получи и ще стане готино .Сега съм с един поялник от 5лева и с един траф го регулирам.
Бат Сашо :)

Неактивен miroton

• Квантов електрон
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #22 -: 13 Юли, 2014, 22:55:51 »
Оказа се,че моита станция е 12в 24вт.
Дали въобще ще загрее до 350 градуса с     http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=7342

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #23 -: 13 Юли, 2014, 23:16:54 »
на един пистолет за горещ въздух му сложи термоконтрол на нагреватела с датчик на човката . Те новите мобилни станции китайците по точно тоя начин ги правят. И ще трябва да си направиш адаптер от ламарина за приставките за струята които са за стандартните поялници на въздух.

Регулация на силата на струята също няма да е илишна , но те обикновенно имат...

Хайде да видим кой пръв ще си направи.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 14 Юли, 2014, 17:07:46 »
На 12 волта ще има 4 пъти по-ниска мощност т.е. 12 вата. Със сигурност няма да става за никакво запояване, трябва да модифицираш трафа на станцията така че към нагревателя да се подават 24 волта.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |