| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Качеството на Лампите в различни години на производство  (Прочетена 3853 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: София
Колелото съм го открил преди време, сега открих топлата вода, догодина мисля да изобретя велосипеда....Наско, аз не  пестя ирония към никой, който я заслужава, включително и към себе си... Интересно ми е дали имаш подобни наблюдения , че по късното производство руски лампи са по калпави.
Не всеки дефект в схемата води до ефект в звученето и не всичко което изглежда добре на осцилоскопа звучи добре в говорителя...

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3928
Аз нямам толкова практика с лампите, но ще изкажа предположение, че по-късно произведените руски лампи сигурно са правени "през пръсти" защото се е смятало, че лампите са вече отживелица, т.е. отделяло се е по-вече внимание на производството на полупроводници  :unknown: .

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
Между другото, този фазоинвертор с голяма стойност на катодното съпротивление се използва в много схеми на измервателни прибори, където приоритет е голямата симетрия на сигнала, а стойността на анодния ток не е от първостепенно значение.
Не всеки дефект в схемата води до ефект в звученето и не всичко което изглежда добре на осцилоскопа звучи добре в говорителя...

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
Валери, не съм сигурен че това е обяснението. Бих се съгласил, ако едни и същи хора произвеждаха двата продукта - отива сутринта бат Серго на работа и казва - ще отупам до обяд малко ламБи през пръсти, а като хапна на обяд в столовата, после се захващам с транзисторите, че там работата е сериозна.... Това са съвсем различни производства. Освен това, според мен с годините се влоши всяко производство, не само електрониката....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3928
Всичко може да е, а това което казвате, че през годините се е влошило всяко производство, така е. Обаче се прави съвсем съзнателно, т.е. така се проектира, да вземем примерно леките автомобили, проектирани са за около 5 години, могат да изкарат и по-вече, но поддържката е скъпа. Автомобилите произведени 50-те, 60-те и т.н. години, спокойно могат да изкарат 10-20 години.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Идеята е, че в последните години на производство на лампите в плановата икономика на СИВ се влошава качеството на ползваните материали и съответно качествения контрол над крайното изделие. Тези неща са в следствие на факта, че следващото стъпало- транзистора, се влага вече за отговорните цели а ламповото производство е само иконом инерция, чиито край се вижда, но все още трябва да  обслужва резервно масовката докато бъдат разработени стабилно технологиите и пътищата на суровините за производството на транзистора в изключително масови количества с малко брак, за да може да се произвежда мсовка от него  .

Отговорно скъсения живот на продукта в Пазарната икономика е друго нещо и той освен, че е основна нейна постановка се диктува от нуждата на предприятията да произвеждат големи количества стоки с Къс живот , за да  създават  изкуствено пазар, съответно печалба и трудов пазар- затваряне на кръга.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
Идеята на съвременното производство е да се произвеждат продукти с малък срок на експлоатация, за да се стимулира потреблението....Казано по нашенски - ние ще ви продаваме боклуци, вие ще ги изхвърлите догодина и пак ще дойдете при нас - ние пак ще ви продадем боклуци - по лъскави, по модерни, по мултифункционални, и вие пак ще ги изхвърлите след година.... и пак при нас за следващите боклуци.... системата е ясна. Това е разговор за съвсем друга тема. Нека в тази тема се придържаме към техническите проблеми , касаещи ламповите усилватели. Аз ще направя няколко експеримента, отговорите на които ме интересуват и първия е с типа монтаж на елементите. Тепърва предстоят и следващите експерименти, както и въпросите свързани с тях. Ще публикувам заданията,  въпросите, резултатите... Идеята на темата е да е по скоро образователна - при коментирането всеки да научи нещо - кой от по опитен колега, кой от някой резултат от експеримент.... Ще помоля по опитните колеги да не подминават с пренебрежение въпроси, които за тях са елементарни - като гледам по младите колеги от форума на какъв хал са, според мен изясняването на най елементарните неща ще им е от полза.... С други думи - аз ще си правя експериментите, ще публикувам, ще се майтапя с всеки, който говори глупости / и със себе си ако кажа глупост/ и в крайна сметка важното е някой да има полза от това - да е научил нещо, да е видял някакво техническо решение, което ще му е от полза.... Така мисля аз. Ако не се получи полезна  и интересна тема, значи съм сгрешил и темата ще си затихне.

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
Пичага, явно си младо момче и едва ли си бил на повече от 6-8 години при разпадането на СИВ... Полупроводниковата техника, поради по евтиното производство на компоненти, по малките габарити и тегло на крайното изделие и голямата пригодност за серийно производство са изместили устройствата, базирани на вакумни прибори от БИТОВАТА техника. Военната и професионалната апаратура /тази част от нея , за която приоритет е качество, а не габарити/ си остава лампова.Предвид афинитета на братята руснаци към военната техника, познай какъв е бил контрола върху лампите, произведени за СА...Това е последният ми пост извън темата - Нека си останем на нивото на техниката - политиката и икономиката са приоритет на празнодумците, а аз съм най обикновен инженер....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
Относно лампите производството им има подбор,на няколко етапа.За военни цели се правят няколко проверки,отделно има за ширпотреба от които не се иска високо качество.Освен това лампи който са били дълго време на склад първо се гетерират.След тая процедура качеството на лампата значително се подобрява.Лампите за особено отговорни изделия се проверяват многократно и отбора им е строг.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Един практически пример:

6п3с и 6п3с-е

Втората е Военна.

2 те са копия на 6L6 вариации. Ест Втората е копие на по-модерна такава

Военното производство изобщо го нямам предвид в горния пост.

Друг е въпроса, че модерните импулсни 6п45с и 6п36с изобщо не отговарят на горното ми описане.

Разделям я таз дискусия в Общи приказки
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |