Като всеки уважаващ себе си жичкаджия притежавам разни платки свалени от различни радиотехнически устройства. Историята започва именно с един такъв комплект "карантия". Става въпрос за познатите до болка на всички изделия "Респром". Самият апарат няма какво да говоря за него - само ще кажа че е стоял в близост до готварска печка, на която предимно се е приготвяло пържено месо, пържени картофи и тем-подобни. За сметка на кутията платките освен миризма на пържолник са като нови. Ето защо реших да ги използвам в настоящият ми проект тип "Направи си сам".
Казано накратко реших да си направя нискочестотен усилвател или по-точно кутия за него. За целта използвах плоскости от алуминии с пластмаса посредата. След внимателно залагане на концепцията, финна преценка, измерване и рязане бях разкроил кутията:
Горен и долен капак преди обработката:
Преден и заден панел с нанесените технологични отвори върху тях:
Долен капак след обработка:
Страниците със залепени планки за захващане на горният капак:
Сглобената кутия:
А това е шината на която се закрепват платката с потенциометрите и бутонът за включване и изключване:
Разбира се, премахнах някой ненужни работи от платката на усилвателя:
И крайният резултат говори сам за себе си:
А тук снимка с един друг мой усилвател правен по същият начин тип "Каквото има в мазето", само че стъпалото му е Блаупункт, има светодиодна стълбица, защита на ОТ.
Инструментите които съм ползвал за да направя кутията не са никак особени - шублер, бормашина, пила за метал, ножовка. Проектът съм го почнал началото на януари и не съм прибързвал в изработката. Кутията стана доста по прилична от първият ми усилвател правен по този начин. За кажи речи 30 годишен усилвател свири доста прилично. Не съм сменил нито един електролитен кондензатор и въпреки това когато го включа има едва доловим "Hiss" шум. Брум няма. Не съм го затворил още тъй като в момента текат 72 часови проби. Сега обмислям да направя и на платката на тунера кутия, като захранването мисля да взема от този усилвател.