Здравейте,
от два дена чопля една София 31 и бързам да я свърша преди да спрат аналоговия ефирен сигнал
. Телевизорчето го получих в доста добро външно състояние, като изключим прахоляка. Използван е като монитор за Правец, което според мен предполага, че като цяло няма много часове работа. Въпреки това времето си е казало думата. Беше със свит вертикален размер, който не се влияе от регулаторите. Оказа се изсъхнал кондензатор под номер C505 на платка "ВО". След смяна и регулировки размера си дойде на мястото. Транзисторът KD502 в резултат на нагряването се бяха разпрашили изолационните втулки и е цяло чудо, че не е дал контакт с радиатора. Това го установих случайно като го пипнах и той се движеше свободно, въпреки че е захванат за радиатора. Видях и два спукани кондензатора във веригата за хоризонтално отклонение - С620/220 нф и С618/33 нф. Смених само първия тъй като такъв имам в наличност, но установих че дори и спукани те не са си променили капацитета и вторият си го оставих същия. Сега изображението е сравнително добро, но въпреки това не е особено на фокус и има леко удвояване отдясно. Продължавам по пътя на електролитните кондензатори и съвсем случайно видях този разрез на платката на кинескопа:
Това е отрязана пътечка към масата на телевизора. Интересно ми е защо е направена по един начин а след това е прекъсната. Телевизорът си работи и така но какъв е бил първоначалният замисъл?