| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пренавиване на трансформатор  (Прочетена 18117 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3541
  • Населено място: Варна
Re: Пренавиване на трансформатор
« Отговор #15 -: 08 Юли, 2013, 00:29:43 »
Не спориш а пишеш откровени глупости :) не правиш разлика между ток,напрежение и мощност.
по-дебел проводник издържа на по-голям ток и по-малко навивки в първичната намотка.
:o
а колкото до тока че сам се наглася, трансформатора е като автоматичен кран, който се отваря широко, когато ти трябва повече вода
Това направо изби рибата :flag_of_truce:
Ами нали това казах,че като развиеш от намотката увеличаваш тока, затова трябва и по-дебела жица, не че нещо няма да работи, но спада КПД. Говоря за повечето трансформатори с изведени допълнителни напрежения от намотките, което е много неправилно, понеже всяко напрежение е с различен ток.
Няма да цитирам всички глупости :D

Илф и Петров имат една хубава книга "Дванадесете стола" Там има един персонаж Никифор Ляпис-Трубецкой.Ако си я чел ще разбереш какво имам в предвид.Цяла "Гаврилиада" се получи :)
 Вземи и си изтегли от Замунда наръчника на Клисаров и го прочети,ще си разбереш грешките.
http://www.zamunda.net/details.php?id=224019&hit=1

Успех :)

Неактивен peppone1

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
Re: Пренавиване на трансформатор
« Отговор #16 -: 08 Юли, 2013, 11:43:41 »
А от какво загрява проводника, не е ли от тока. Мощността е произведение от тока по напрежението и следователно при по-ниско напрежение се увеличава тока. Кое не е вярно? Примерно един траф с вторична мощност 10VA, 12V отдава ток 0.83A, при 6V е 1.6A. За намотка 6V се избира проводник със сечение равно на тока (1.6A) ,разделен на допустимата плътност 3A кв мм. се получава сечение 0.53 кв.мм. Диаметъра d е равен на сечението S умножен по 4 и разделен на корен от П.  d= S.4 :корен 3,14= 0,53.4 : Корен 3,14= 0.82 мм. За 12V получаваме S=0,27 кв. мм., d=0,58 мм. Първичната мощност P1=P2:0,9%=10:0,9=11VA. Намираме тока I=11:220=0,05A, Сечението S=0,05:3=0,016 кв.мм. Диаметъра d=0,14мм. Моето изчисление се получава същото, защото имаме готов изчислен матнитопровод и макара и броя на навивките, не знаем само диаметъра на жицата, при условие че са ни известни всички други данни това е един вид задача с едно неизвестно X. За какво да правим пълни изчисления, като техниците са ги направили преди нас, остава само да открием Х, като предварително знаем размерите на намотката. Едно и също се получава. Колкото до дебелата жица в първичната намотка и намаляване на броя навивките е така до една степен, щото като навием по-дебела жица с по-малко навивки, намотката ще издържи на тока, но ще създаде много силно магнитно поле и вихровите токове ще изгорят магнитопровода, както е при токовите трансформатори, които работят в режим на късо. И обратно по-тънката жица издържа на по-малък ток и затова иска повече навивки, което внася големи загуби, освен това има и по-голямо активно съпротивление и не може добре да намагнити сърцевината, те и затова китайските трансформатори толкова загряват. Затова казах че има някои стари ламели с по-дълго рамо и издържат на по-големи токове на Фуко, следователно при едно и също напречно сечение, но с по-голям обем на ядрото, навивките могат да се съкратят с една степен и с втора, че имат по-широк прозорец, което позволява по-дебела жица и допълнително да се намалят, стига да не прегрее магнитопровода. Или накратко казано всяко количество стомана си иска своето количество мед. Трябва ли да обяснявам тези неща, които са елементарни. Явно вие не правите разлика между ток и мощност, като казахте, че дебелината не играе роля при броя на навивките, следователно на тока. Аз пък ви съветвам да прочетете книгата на Томас Хайах и Хуберт Малузин Йозеф Бернат "Пълни електро-технически изчисления за практиката". Ето за пример една таблица, първи ред, диаметъра е изчислен при плътност на тока 1,5 A/кв.мм., което е много малко и проводник с d=0,09мм. практически не се събира в макарата с 4620 навивки. Ето поради тази причина отворих темата, още повече, че формулата 45:S  е приблизителна, има една по-точна формула, която не е помня, но според нея навивките трябва да са около 4000.
« Последна редакция: 08 Юли, 2013, 12:17:55 от peppone1 »

Неактивен peppone1

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
Re: Пренавиване на трансформатор
« Отговор #17 -: 10 Юли, 2013, 23:58:37 »
Да допълня, че сечението на намотката, разделено на диаметъра на жицата важи, ако е квадратно, за правоъгълно сечение събира повече навики, затова отделно се дели дължината на диаметъра на жицата и получаваме навивките на 1 слой. След това ширината делим на диаметъра и намираме броя на слоевете. Умножаваме навивките по слоевете и намираме навиките на цялата намотка.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |