| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Някой хвърли мишка през терасата...  (Прочетена 3036 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vstoykov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 37
  • Населено място: Варна
Вчера спасих една компютърна мишка - намерих я в тревните площи до един блок. Вероятно някой "гражданин" я е хвърлил през прозореца в пристъп на ярост (може би проблемът не е бил в мишката, а в задклавиатурното устройство). Намерих я малко след като беше минала косачката за трева - кабелът беше прекъснат (дали от косачката или си е бил така преди мишката да полети - не знам).

Разглобих мишката, измих пластмасовите детайли, отрязах част от кабела (засегнатия участък), запоих двата края, сглобих мишката (след като изсуших пластмасите) и мишката се оказа, че работи идеално.
30444-1

Сега си имам резервна мишка. И спасих не знам колко квадратни метра почва от електролитните кондензатори и другите замърсители. И си спестих купуването на една мишка (като ми се развали сегашната няма да купувам нова, а ще си ползвам ремонтираната).

В днешно време хората като че ли са по-малко склонни да мислят как да си ремонтират техниката. Вместо това просто хвърлят каквото смятат за повредено (или неработещо добре, "морално остаряло") и си купуват ново. Поне да си хвърляха електронните отпадъци на съответните места, а те - в най-добрия случай до казана за битовата смет.

По темата:
Young people are 'lost generation' who can no longer fix gadgets, warns professor
Danielle George, Professor of Radio Frequency Engineering, at the University of Manchester, is giving this year's Royal Institution Christmas Lectures

« Последна редакция: 28 Май, 2015, 09:55:04 от Gabo »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Някой хвърли мишка през терасата...
« Отговор #1 -: 28 Май, 2015, 09:46:25 »
Супер ама лично аз не бих прибрал мишка от тревните площи да си я ползвам :) Мина това време когато събирах от улиците каквото намеря и се опитвах да го поправя. Иначе аз не си хвърлям мишките през прозореца, ремонтирам ги докато може и след това ги разглабям за части, хвърлям само пластмасата, електроника от мен рядко отива на боклука, самия аз съм пукт за преработка на стара електроника :)
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #2 -: 28 Май, 2015, 09:56:02 »
Постъпката ти е повече от правилна и те поздравявам за нея!  :drinks:
А за линка към статията - точно е в десетката, професорът е доста мек в изказванията си. Аз не бих бил. :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
« Отговор #3 -: 28 Май, 2015, 11:50:35 »
Поздравявам те за ремонтираната мишка - винаги е приятно да възстановиш нещо, дори когато виждаш, че е произведено с цел да бъде при отказ заменено с друго, отколкото поправено.
Вече дори се пестят винтовете при закрепване на детайли в тези малки машинки. Наскоро се оправях така с една мишка в работата, която мишка някой беше така изпуснал, че ,,капачето" и долната част наполовина се бяха отделили... Ама така трябваше да влязат едни издатини в едни жлебове... Но сигурно за конвейерен производствен процес е много лесно, отколкото да се завинтват винтове.
А поначало по темата - статията от линка е много интересна. Харесват ми такива теми. Някъде бях чел именно такова изказване - че ние сме последното поколение, което ще може само да си отвори компютъра с подръчни средства и да го ъпгрейдне без намеса на квалифициран персонал. Виж напр. AIO системите - те са пример точно за ,,хвърли след повреда".
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #4 -: 28 Май, 2015, 15:58:05 »
Ако хората не изхвърляха електрониката си не знам ние какво щяхме да правим :D

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #5 -: 28 Май, 2015, 16:50:58 »
Браво, за рециклирането.

Лично аз изхвърлям мишка , след като и умре сензорния чип....

Бутони се подменят безкрайно, Светодиоди също... УСБ кабела на нстоящата ми е може би 4-тия и не помня може да петия...

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #6 -: 28 Май, 2015, 17:38:01 »
Аз ползвам същата мишка вече почти 10 години... Най-много се изхабяват бутоните и почват да правят двоен клик вместо единичен, но те се сменят за нула време.  :good:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #7 -: 28 Май, 2015, 17:45:38 »
Да, само скрола когато е контактен тип се износва и прави проблеми, в началото с пръскане се оправя, ама май накрая вече дава фира. Понякога се чупи и осчицата на скрола. Може ли някой да ми препоръча съвременна оптична мишка със оптичен сензор за скрола? Т.е. да не е контактен ротари енкодер а да е оптично реализирано детектирането на завъртането на скрол колелото, имам стари Genius на които е така, ама новите са с контактен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 28 Май, 2015, 17:53:26 »
 :good:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #9 -: 28 Май, 2015, 18:46:37 »
logitech M90  оптичен скрол, базов модел- ниска цена. Много удобна.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен cmdj7

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Плевен
« Отговор #10 -: 28 Май, 2015, 20:17:07 »
Питайте ме мене как през "свободното" време ( аз никога не съм се прехранвал чрез поялника и мултицета )  поддържах 4 големи Интернет клуба някога ( изцяло хардуерно ) в гр.Плевен ( три,"Сторгозия" - "Импакт", "Мара Денчева" - "Спейс" и бул."Христо Ботев" N36 - ""Зоната" ... инфо за плевенчани, които може би ме познават ) и един ( отчасти ) в гр.Свищов ( "The Zone" на Тихомир, за свищовлии ) .... мишки с "подбити" бутони и прекъснати кабели ( или още по-лошо - счупени /разкривени пинове на PS2 мишоците/ клавиатурите - тогава 2004 - 2007 повечето бях такива ) - мъка !
Над 130-150 машини с максимално натоварване и "маркови" QDI дъна и CODEGEN PSU модули .... в "Квазер"-а в града ни ме запомниха с несметното количество електролитни кондензатори и шотки диоди .... и тук мъка, че не винаги имаше "тънкокорпусни" с ниско ESR за дъната !
Относно мишоците ... бяха почти всички Logitec и страдаха от "подбити" бутони ( от масовото и силно емоционално използване ) , които разглабях на партиди и "повдигах" с каниколит /капчица ( поетапно през часове ) за резултат !

Поздравления за находката и възстановяването и ... знам, че мотива да бъде запазено/ въстановено нещо е бил по-силен, а не "късметлийската" парична оценка на веща !

:good:
« Последна редакция: 28 Май, 2015, 20:33:15 от cmdj7 »

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #11 -: 01 Юни, 2015, 00:04:15 »
Абе махнете я таз мишка, гледайте хората какво хвърлят (чак се зачудих, дали да не направя отделна тема :) )
Жена изхвърли компютър на Apple за 200 000 долара
Цитат
Рециклиращ център в Силициевата долина издирва жена, оставила там стар компютър "Епъл", който се оказа, че е колекционерски и струва 200 000 долара, съобщи Асошиейтед прес.
Компютърът бил в кашони с електроника, които тя махнала от гаража, когато починал съпругът й, каза Виктор Гичън, вицепрезидент на "Клийн бей ериа". Тя не поискала разписка, нито оставила адреса или телефона си. Чак след няколко седмици кашоните й били отворени и в единия се оказал компютър "Епъл I".
От този модел първо поколение индивидуални компютри съществуват едва около 200 броя. Те са сглобени от Стив Джобс, Стив Возняк и Рон Уейн през 1976 г.
Рециклиращата фирма продала компютъра на частен колекционер за 200 000 долара. Обикновено тя дава 50 процента от стойността на продадените стоки на човека, който им ги е предал. Затова издирват жената.
Виктор гичън си спомня как изглежда жената и я покани да отиде при тях, за да получи чека си за 100 000 долара.

(малко жълтина ми се струва, но ето за който му е интересно -> връзка към първоизточника в CBC - http://www.cbc.ca/news/technology/apple-1-computer-worth-200k-left-at-recycling-centre-1.3094519 )

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 01 Юни, 2015, 09:14:29 »
Ето до къде води цялата консуматорска култура. Това дето е на снимката в оригиналната статия - сори, ама колко трябва да си тъп, за да не се замислиш, че е много старо най-вероятно?! Грам да не отбирам, пак щях да потърся съвет!  ???
Преди време 3-ма мои приятели се запалиха по електрониката и ме занавиваха да ги уча. Решихме да опитаме, да видим дали ще им хареса. И тримата интелигентни момчета. Почти два месеца се срещахме 2-3 пъти в седмицата у нас на урочци, разпайки и кафе/чай. Въпреки доброто им желание, установиха, че това не е тяхното нещо, обаче имаше друг ефект. Продължихме уроците след това за още два месеца, обаче в съвсем друга насока - домашен майстор! И тримата освен крушка да сменят, друго не можеха. Срам за бащите им. Електро, ВиК, малки ремонти по техника, лаптопчета, телефони, мебели, въобще по дома. Каквото знаех ги научих, и аз научих някои неща от тях както се полага. Днес имат съвсем различна гледна точка за нещата и се гордеят с това. Сега и тримата си подържат домовете с кеф и периодично ми идват с някакви нови техники и знания да споделят. Е казвам ви - на всеки да се случи, много е приятно!  :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #13 -: 01 Юни, 2015, 09:33:53 »
Нищо чудно няма, станало е по-същия начин както са се изхвърляли и се изхвърлят все още "Правеци".

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #14 -: 01 Юни, 2015, 23:03:51 »
Абе махнете я таз мишка, гледайте хората какво хвърлят (чак се зачудих, дали да не направя отделна тема :) )
Жена изхвърли компютър на Apple за 200 000 долара
(малко жълтина ми се струва, но ето за който му е интересно -> връзка към първоизточника в CBC - http://www.cbc.ca/news/technology/apple-1-computer-worth-200k-left-at-recycling-centre-1.3094519 )
По впечатляващото в историята е, че фирмата го продала за 200 000 долара и търси жената да и даде половината. Представете си подобна ситуация у нас.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |