| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Фирми за производство на печатни платки PCB  (Прочетена 4618 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 105
Re: Фирми за производство на печатни платки PCB
« Отговор #15 -: 12 Април, 2025, 03:26:15 »
От китайците ползвам от 2018-та allpcb.com - може би първите по-достъпни китайци, малко след тях се появиха и останалите. Не ми се е налагало да пробвам някой от конкуренцията им - винаги са си държали качествено производството, по едно време го бяха закъсали със сроковете - по 10-15 дена правеха платка вместо стандартните тогава 2-4... но в онзи момент абсолютно всички и всичко се бавеше.

Взех проверих БГ платкаджийниците преди малко, https://www.selectrapcb.com/prices/index.php - доста са променили цените и сроковете, за качеството трябва да се види. Имат вариант за експресна поръчка 3 дни и цената ми харесва (преди 5 години беше петорна на сегашната), ще взема да ги тествам отново тия дни когато има някоя тестова платка за правене. Някой скоро да ги е ползвал?

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1432
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 12 Април, 2025, 10:21:19 »
...
Взех проверих БГ платкаджийниците преди малко, https://www.selectrapcb.com/prices/index.php - доста са променили цените и сроковете, за качеството трябва да се види. Имат вариант за експресна поръчка 3 дни и цената ми харесва (преди 5 години беше петорна на сегашната), ще взема да ги тествам отново тия дни когато има някоя тестова платка за правене. Някой скоро да ги е ползвал?

Може да са променили цените, но в сравнение с JLCPCB все още са около 2 пъти по-скъпи за минимална поръчка и около 4 пъти по-скъпи при 5 платки.
Използвах размерите Dan ][ контролера за сравнение (80 мм на 160 мм).

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #17 -: 12 Април, 2025, 18:35:26 »
Е, да, но като могат да ми докарат прототипна платка за 4 дена с куриера до София, ми влизат в графата "ще ги ползвам". Спестяват време за разработване на нов продукт и експерименти.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 12 Април, 2025, 19:01:50 »
Е, да, но като могат да ми докарат прототипна платка за 4 дена с куриера до София, ми влизат в графата "ще ги ползвам". Спестяват време за разработване на нов продукт и експерименти.

Ако пак използваме Dan ][ контролера за сравнение:

JLCPCB предлагат изработка за 1 ден + изпращане с DHL Express за 2-4 дни, ако не ти се чака 2 седмици. За 5 платки (минимума) излиза общо 77 лева, или 15 лева на платка.
В Селекта PCB ще ти направят една бройка за 3 дни за 42.70 + 9 лева + ден за изпращането, или общо 50 лева за една платка.

Коя от двете поръчки ще пристигне по-бързо не се знае.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #19 -: 12 Април, 2025, 19:29:21 »
Аз ползвам от години JLCPCB и съм доволен. Изработката е за 2 дена и доставката за 5 с европакет. Изобщо не е скъпо за малки платки. Аз обикновено поръчвам малки платки до 10см. големина и ми излиза 2,50 евра на платка. При големите платки вече е скъпо. Това DHL Express ти реже главата. Не е фатално да почакаш още два дена и да платиш двойно по-евтин транспорт.
Ето един пример от вчера. Поръчах ги миналата събота, вчера дойдоха. 15 платки, малката 10 платки 60х23мм. Голямата 5 платки 160х70мм. Общо с доставката 27,70 долара.
« Последна редакция: 12 Април, 2025, 19:44:29 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 13 Април, 2025, 08:17:07 »
Аз ползвам от години JLCPCB и съм доволен. Изработката е за 2 дена и доставката за 5 с европакет. Изобщо не е скъпо за малки платки. Аз обикновено поръчвам малки платки до 10см. големина и ми излиза 2,50 евра на платка. При големите платки вече е скъпо. Това DHL Express ти реже главата. Не е фатално да почакаш още два дена и да платиш двойно по-евтин транспорт.
Ето един пример от вчера. Поръчах ги миналата събота, вчера дойдоха. 15 платки, малката 10 платки 60х23мм. Голямата 5 платки 160х70мм. Общо с доставката 27,70 долара.

До България не е така. В момента EuroPacket е по-скъпо от DHL Express и е само малко по-бързо от Global Standard Direct, което е три пъти по-евтино:

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #21 -: 13 Април, 2025, 09:30:03 »
Грешката се оказа в моя телевизор, понеже работя със sprint layout 5.0. Изтеглих 6.0 и всичко е наред.
Не всеки дефект в схемата води до ефект в звученето и не всичко което изглежда добре на осцилоскопа звучи добре в говорителя...

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 13 Април, 2025, 17:09:25 »
Коя от двете поръчки ще пристигне по-бързо не се знае.

Досега под 2 дена висене на митница никога не ми се е случвало, има и още минимум 2 дена (това е рекорда досега) да стигне от Китай до БГ - дотук 4 дена само логистика. И при положение, че обикновено ми трябва 1, макс 2 платки и времето ми е доста по-ценно... вече като дойде време за серия, разбира се, че ще е от Китай.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 13 Април, 2025, 21:22:42 »

Досега под 2 дена висене на митница никога не ми се е случвало, има и още минимум 2 дена (това е рекорда досега) да стигне от Китай до БГ - дотук 4 дена само логистика. И при положение, че обикновено ми трябва 1, макс 2 платки и времето ми е доста по-ценно... вече като дойде време за серия, разбира се, че ще е от Китай.

Последната ми поръчка от JLCPCB беше през DHL Express и пристигна до София точно за два дни, обаче беше на стойност 700 долара и нямаше как да мине митница автоматично. При малките поръчки обаче (до 150 евра) си плащаш ДДС-то при самата поръчка и няма бавене на митница, така че е напълно възможно да я получиш за 3 дни.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 26 Април, 2025, 12:27:45 »
Малко ъпдейт по последната ми работа - СпектраПЦБ ми отговориха на мейл, че преустановяват дейност - т.е. вече ги няма.

Поръчал съм на 21-ви от AllPCB, някъде по обяд бях платил, виждам по шипинга, че вече са на митница в София.

Сутринта поръчах едни лични от JLpcb - чакам да видим какво са като качество. На пръв поглед jlpcb имат по-голям избор за материали на платката, но AllPCB имат имат избор на 6-7 варианта FR4, като единият е доста добър - високотемпературен, на който много трудно се разлепват площадките, даже след повече от 20 смени на компоненти от човек, който не може да запоява особено добре. Трябва да прочета JL кой от всичките ползват, сутринта нямах време (и желание), че беше дошло време за сън. И нещото, което лично за мен JL са повече от една крачка напред - имат интегрирана IOSS системата - което значи, че до 150 евро еквивалентна стойност на поръчката няма да ходи на митница и няма да има допълнителна занимавка - това, дето го писахте по-горе. Не очаквах да го имат, което е голям плюс. Ако и качеството на платките е като или по-добро от на AllPCB, вероятно ще мина на тях. Има и още няколко китаеца, които ще ги пробвам за разни нулеви серии и експериментални платки... досега съм ползвал AllPCB по инерция, преди това ползвахме едни Kingbrother - те обаче се дърпат за по-малки серии, цените им са тройни на AllPCB, а качеството им е в космоса - не можеш да намериш никаква забележка за нищо.

Неактивен Niakoi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 29
  • Населено място: Пазарджик
Веднъж ми се наложи да правя 4 слойна платка и се оказа, че Jlcpcb не могат да правят Blind/Buried Vias. Т.е. ако искаш да свържеш писти от два съседни слоя, свърващият отвор трябва да пробие всички слоеве.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
Веднъж ми се наложи да правя 4 слойна платка и се оказа, че Jlcpcb не могат да правят Blind/Buried Vias. Т.е. ако искаш да свържеш писти от два съседни слоя, свърващият отвор трябва да пробие всички слоеве.

Сигурно е било доста отдавна. Вече могат и двата вида, само че е по-скъпо. Виж тук: https://jlcpcb.com/blog/the-guide-to-blind-and-buried-vias-in-pcb-design

Неактивен mbg

• Квантов електрон
Това е само описание какво представлява.

Това е в линка "capabilities", т.е. възможности, пише - "Blind/Buried Vias - Not supported"

https://jlcpcb.com/capabilities/pcb-capabilities

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
Това е само описание какво представлява.

Това е в линка "capabilities", т.е. възможности, пише - "Blind/Buried Vias - Not supported"

https://jlcpcb.com/capabilities/pcb-capabilities

Прав си! Малко смешно че са написали колко било важно да се поддържат. Най-вероятно са го копирали от някъде или AI-генерирали без да го прочетат!  :D

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |