| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мистериозен усилвател на база А210К  (Прочетена 519 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 88
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Мистериозен усилвател на база А210К
« -: 06 Февруари, 2025, 18:11:31 »
Здравейте! Попадна ми този усилвател преди много време (7 месеца) на Софийския битак за левче, взех го с идеата ако е изгорял кутията и трафа ще са ми доста полезни но се оказа доста готин усилвател и си свири в стаята ми с Финезията. Въпроса ми е следния, наскоро гледах снимки на едни усилватели правени в ЗЗУ-то (не знам кое от всичките но предполагам Велико Търновското) и се сетих, че платката на моя прелича много на тези от ЗЗУ-то и се загледах и съвпадат с много неща, общо взето разликите са повече електролитни кондензатори на фабричната, монтирането на потенциометрите е директно на платката с метална пластинка, за да ги държи а на моя пластинката е мръдната надолу и са извадени кабели за потенциометрите, светодиода също е доста странен на моя, вместо да му се прокара кабел до платката и някъде да се пуска конструктора е решил да вземе да сложи един диод и резистор на едното краче и директно към трансформатора който по само себе си е изваден май от РС201 (може и да са се продавали на времето) и най-голямата разлика е платката на фабричния е правена с стъклотекстолит а моя с гетинакс. Въпроса ми е следния: да не би тази платка да е от първите прототипи за ЗЗУ усилвателите и да е попаднала в ръцете на някой през 1989 година (поне така пише отзад на капака) и да си е направил усилвател с нея? Усилватела си е много добре направен обаче боята не е оцеляла, някой с огромен мерак го е правил буквите са правени според мен с някакъв трансфер което си изисква всепак някаква сръчност да се напишат (ако е било на ръка), индикаторите също са от някакъв касетофон или друг уред (може и да са били в магазините). Може и усилватела да е бил някакъв сглоби сам комплект, не съм разглеждал платката отдолу дали има подпис. Утре ще кача снимки отдолу на платката и на други неща. Ако някой може да познае създателя или пък го е направил ще е готино!  :)
« Последна редакция: 06 Февруари, 2025, 18:19:44 от shyyyy »
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника

Неактивен emoned

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 7
  • Населено място: Чирпан
Re: Мистериозен усилвател на база А210К
« Отговор #1 -: 06 Февруари, 2025, 21:30:08 »
Това трябва да е направи си сам, най-вероятно от ученик. С тези дълги кабели на потенциометрите и как между тях минават изводите от трафа до изправителя. Това е по-скоро как не трябва да се прави усилвател. Също така и качествата на А210К не подлежат на коментар. А Финезията (особенно ако е Финезия1) може да извади доста по-добро качество с друг усилвател.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #2 -: 06 Февруари, 2025, 23:30:57 »
Нямам друг усилвател, продадох си УС202-ката (след пилене на мозъчни клетки да я оправя) на един приятел и сега нямам с какво друго освен този. Имам едни УМ100/ВС 2 на брой в една кутия ама са твърде силни и са за озвучаване като имам гости или някакво сериозно събитие където трябва целя квартал да знае  :D неподходящо да си вкарам финезията и да слушам. Вади доста добър звук и не криви в интерес на истината и не ми е правил никакви проблеми според мен е доста солидна конструкция, металната кутия си е готина. Обаче нали светодиода с един диод добавен като полуизправител с един Д7Ж и един резистор, а па да не говорим за държачката за крушката на индикаторите. Според мен е правен от някой на моята възраст (разликата обаче е че е бил е на 15 през '89). Ако някой от форума случайно познае създателя на това нещо тъй като шаносвете не са ниски ще бъде интересно..

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3598
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 07 Февруари, 2025, 00:05:08 »
Разни версии на тоя усилвател се продаваха и като готови и като кит и по списанията го имаше описан заедно с платката.Много хора са го правили.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #4 -: 09 Февруари, 2025, 10:06:17 »
Прегледах го отдолу и платката е сто процента рисувана на текстолит на ръка. Няма подписи ама се виждат остатъци от перманентен маркер и спойките не са особено хубави. Според мен е правен по някое списание и човека сам си е правил платката.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3598
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 09 Февруари, 2025, 10:22:56 »
Някой радиолюбител явно.Тук има една стара тема https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=4943.0
Оригиналната схема е с А205К,обаче слагаха и А210К,TBA810,К174УН7.Всякакви заместители и аналози,кой каквото намери.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #6 -: 09 Февруари, 2025, 14:36:24 »
Тази схема си съвпада според мен с усилватела, почти всички стойности на пръв поглед са там  (освен резисторите, стойностите не се виждат). Изглежда да е правено 1:1 с тази схема. Мен много ми харесва как звучи този усилвател и с много мерак според мене е правен, ще взема тея дни да прерисувам цялата платка и ще я кача (евентуално, не обещавам ако мързела ме хване  :D) да е достъпна за всички!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |