| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Изчисляване на мр. трансформатори  (Прочетена 5906 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен LZ10

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
Re: Изчисляване на мр. трансформатори
« Отговор #30 -: Вчера в 08:30:16 »
Здравейте, може ли някаква формула за изчисляване тока на вторичната намотка спрямо сечението на проводника, преди време имах но съм я забравил. Беше нещо като тока на квадрат под корен и умножено по 0.8 , нещо подобно беше.
Първо изчисляваш сечението на проводника в квадратни милиметри. После умножаваш получената стойност по 2,5 А/кв. мм. Така получаваш допустимия максимален ток през проводника в ампери.
CW forever!

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 78
Re: Изчисляване на мр. трансформатори
« Отговор #31 -: Вчера в 12:36:35 »
За най-горните 1-2 слоя на трансформатора може и над 3А/кв.мм да се ползват.

Не е тайна :-)
Един нагревател  0.5 ома, трябва да се нагрява до 310 градуса за 2-4 секунди. После следва пауза от 10 - 15 секунди и отново се нагрява. Няма да показвам изчисленията, приемете, че са направени и от практически опит е установено, че променливо напрежение 24 волта за 2-4 секунди нагряват този нагревател до необходимата температура. Не става въпрос за трансформатор, който работи в непрекъснат режим, а по-скоро в някакъв „импулсен“ режим, който може да се опише като режим на к.с., но за 4-5 секунди.
Пробвал съм с фабрични импулсни захранвания, но проблемът е, че  веднага им се включва защитата при този товар, което е нормално. Сега гледам някакво импулсно захранване, без защита – един руснак си е направил поялник, което си е направо режим к.с. Целта ми е да направя нещо подобно, ако не успея сам да си правя трансформаторите. Нямам кой знае какъв опит с импулните захранвания.

Който се занимава с реален бизнес ще ме разбере. Клиентите кимат разбиращо, когато им говориш за качеството и колко е важно то, и че евтиното излиза по-скъпо, но накрая ти казват … ама много ни е скъпо, може ли за еди-колко си лева и т.н.  :-)

P.S. Оспамих темата, за което се извинявам. Модераторът да трие смело писанията ми, няма да се сърдя. Всички знаем за проблема "цена - качеството" и ако си купувахме само качествни стоки, сега по улиците щеше да има само нови коли Мерцедес и Волво, а в тях манекенки : -) Нека да не бъркаме реалния живот с мечтите!

Тая тема чак сега я виждам, ако няма нужда нагревателя да е галванично развързан, спокойно може да се управлява със ШИМ директно от мрежата в повечето случаи, само ще се наложи поставянето на PFC дросел, което е в пъти по-евтино от каквото и да е.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |