Сетих се за още едно изделие от Клингентал, мисля че ще ви е интересно да го видите- МАТАДОР26. Той е комплектен и може би работещ, не е включван скоро. Имам в насипно състояние и по-предишния модел ЙОНИКА5. Изградени са на един и същ принцип- затормозени генератори на тон (чакащ режим) от който се изкарват чрез промяна на съпротивление при натискане на клавиш. Не чрез задействане на контакт, клавиша движи плъзгач на потенциометър- всъщност е малка правоъгълна плочка подобна на плъзгащите потенциометри. Това е примитивно, но се избягва пукане от искрене на контакти, такова е нивото на технологиите в онзи момент. Все още не е имало силициеви транзистори, всички използвани в тези два инструмента са германиеви. Разликите основно са наличие при Матадор на ефекти- вибрато-има го и при Йоника5- мрежово захранване-тя се захранва само от две плоски батерии, УаУа и два Мулти ефекта при Матадора. Доста е студено тук- в момента е -5- и направих само външни снимки. По-старите колеги ще си ги спомнят и без снимки. В наши дни и детските органи може би са с по-големи възможности, но те не са толкова интересни. Доста източногермански музеи се интересуват от подобни ГДР изделия, аз имам и други някои и все още не съм предлагал, даже и снимки. На последната снимка ще можете да видите едно също звуково и доста рядко устройство-PRUFSCALLQUELLE PSQ101.На български преведено ИЗКУСТВЕН ГЛАС. Устройството представлява чисто механичен генератор на широколентов шум, ощ известен като Розов шум. Използва се при производство и настройка на микрофони, телефонни капсули , високоговорители и съобщителна техника.