| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Siemens RT 711  (Прочетена 1801 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Siemens RT 711
« -: 07 Май, 2021, 18:43:49 »
В детските ми години, бил съм 5-6 годишен (1994 - 1995 година), много исках да имам преносимо радио и баща ми от негов колега тогава донесе Siemens RT 711. Радиото беше доста старо, в не много добро състояние, дори при въртене променливия кондензатор пращеше. Въпреки това радиото свиреше прекрасно, то и по това време предавателя на програма Христо Ботев от с. Столник осигуряваше прекрасно покритие на София. Много обичах да си го слушам навън, дори в тролейбусите, в които преобладаваше свирещия звук от смущенията от работата на тиристорния регулатор.
В последствие, вече станах голям „майстор” и взех да човъркам радиото, разстроих МЧ филтрите и финално цялото радио се превърна в купчина чаркове. На скоро, колко да е скоро сигурно вече минаха 5 години, се присетих за това радио и започнах да го търся. Тогава някой колега от форума (за съжаление не помня кой беше, нека пише ако се сети) имаше това радио и ми го даде (мисля, че ми го подари, не помня да съм давал пари). Радиото не работеше, тогава нямах достатъчно време и мерак да се занимавам с него и прекара последните години в едно чекмедже. Тук по празниците се присетих за радиото и реших да го видя какво му има и защо не работи. Интересно, за това радио схема не се намира, включително в сайта на radiomuseum.org. Разбира се както ме посъветва колегата LZ2XL, използвах тази схема за опорна точка, като действително 6 транзисторните приемници до голяма степен имат сходни схемни решения:

146499-0

Все пак за максимална яснота при извършване на диагностичните работи по приемника, реших да сваля изцяло конкретната му пълна схема. Поствам я тук заедно със снимка указваща разположението на основните неща на платката:

146501-1   146503-2

Както може да се види разбира се, реално има голямо сходство със схемата на Eagle International. За разлика от нея тук са опростени допълнително някои от схемните решения основно около задаването на постояннотоковите режими на транзисторите. Схемата на самоосцилиращия смесител също така е променена, от гледна точка на осцилатора е обща база. Приемника работи на 3 волта и е изпълнен изцяло със силициеви транзистори.
Започнах с измерване на постояннотоковите режими на всички транзистори - всичко изглежда правилно, с изключение на T4. При него имаше 0 волта на всички изводи. Оказа се прекъсване във веригата на първичната намотка на драйверния трансформатор Tr1. Страха ми беше, че може да е прекъснала първичната намотка на трансформатора. Слава богу при оглед на платката се оказа съвсем банален проблем - единия извод на първичната намотка беше незапоен към платката и изкривен в страни. С това приемника възстанови „нормалната” си работа. Положението на донастройващите сърцевини на МЧ филтрите ме наведе на мисълта, че може някой да е пипал там и да не е точна настройката им. Така се и оказа - междинната честота беше 500 kHz вместо стандартните за приемника 455 kHz. Това си личеше и по силно развитите ядра, опряли от вътрешната страна на екранировките на филтрите. Не беше проблем точната донастройка на МЧ филтрите, почти не се наложи и пипане на осцилаторната бобина, малко се наложи да се извърши донастройка с тримерите вградени в променливия кондензатор за точна ширина на обхвата и оптимално спрягане с входния кръг и така радиоприемника запя щастливо както си му е реда. Тук ви представям няколко снимки на апарата и един видеоклип на ефира на Средни Вълни в София към 21:50:

146505-3   146507-4

146509-5   146511-6

/>
Оказа се, че спомените ми за прекрасното представяне на приемника, не са били само поради факта, че не съм чувал по-добър приемник. В момента сравнен със съвременен джобен приемник на средни вълни Aiwa CR-AS15 този приема по-чисто и прави впечатление на по-малко податлив на смущения, ще трябва да проуча по-задълбочено въпроса, защо айвата приема такива артефакти.
Благодаря ви за вниманието!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3928
Re: Siemens RT 711
« Отговор #1 -: 07 Май, 2021, 20:36:16 »
Ех Митко, знаеш ли, че през далечната 1986 г., начертах на кадастрон и изтеглих на паус червячен редуктор на един съученик, за едно такова радио, пак втора ръка. И сега като видя този модел, се връщам 35 години назад, и се чудя дали да не си го купя отново.
 :good:
http://www.auldies.euweb.cz/tq.php?par=s_Siemens_RT711A
« Последна редакция: 07 Май, 2021, 20:47:47 от Валери »

Неактивен mjet

• Квантов електрон
  • Публикации: 177
  • Населено място: София
Re: Siemens RT 711
« Отговор #2 -: 17 Декември, 2022, 14:57:36 »
Извинете , че дращя по темата, но не се сдържах. Днес сутринта тръгвайки за работа, точно до вратата на колата ми намирам торбичка и в нея три бр приемничета Siemens RT 711; philips 90RL047 00F и Ехо 1 . Нали се сещате че ги прибрах. Явно народа в квартала вече се е научи къде да си изхвъля боклука :). Ща не ща предстои ми същата приятна дейност, като на колегата Ориго :) Ще метна две снимчици на RT то за да се види от къде ще започна с него. За процеса по него и другите два приемника , ще отворя отделна тема, като му дойде времето.  :)
Едно устройство,ако тръгне от раз,значи нещо не е в ред :)

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
48 Отговора
30514 Прегледи
Последна публикация 26 Декември, 2012, 21:11:10
от lz2xl
64 Отговора
29480 Прегледи
Последна публикация 30 Април, 2015, 19:45:11
от Pichaga933
97 Отговора
26222 Прегледи
Последна публикация 09 Януари, 2016, 07:35:33
от ftest
7 Отговора
4808 Прегледи
Последна публикация 26 Октомври, 2016, 20:39:39
от bojitchko
16 Отговора
3759 Прегледи
Последна публикация 23 Април, 2019, 14:11:01
от dragan

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |