Замених клавиатурата на Правец 82 от KBD1 на KBD3, според мен е по-удобна за работа. Механически се получи добре, но след замяната се оказа, че на мястото на клавиша "ы" се отпечатва "ъ" а на мястото на "ъ" - "■".
Реших, че проблема е в знаковия генератор (ЗГ) и след малко търсене,
тук намерих
програма за визуализирането му.
Оказа се че има поне два знакови генератора, този на който е текущо на Правеца ми и "ЗГ.bin" който не намерих откъде съм свалил. На двата файла са разменени разположението на "ы" и "ъ".
След монтажа на "непознатия" ЗГ разположението на клавишите е правилно, но "подканващия" маркер от "]" се смени на "Щ"
Преди вереме бях
писъл за разлика на един бит в съдържанието на "D0.BIN" на Правец и Apple: 0xDD и 0xFD - които съответстват на "]" и "Щ".
Подмених EPROM0-a D0 с такъв от Apple и маркера се оправи на "]"
Останаха два проблема:
Винаги се печати "Ъ" незавиаимо от положението на клавишите "КИР" във всички комбинации.
Клавишите "<"; ">" и "?" се сменят на ","; "." и "/" само при натискане на белите "КИР"
Това наистина ли са проблеми или така работи KBD3 за Правец 82?
Моля да спoделите съдържанието на двата PROM-а на KBD3 за Правец 82. /с "черните" бутони/
Моля за съдържанието на EPROM-те на Правец 82 който фабрично е с KBD3 по възможност с ЗГ.
Без програматор и без ЗГ, може да го направите по метода прдложен от колегата CVT от
тук.Благодаря!