Здравейте колеги, имам нужда от помощ.
Не става въпрос за стара електроника, а за стар 30 годишен автобус. Собственика на автобуса си купи огледала с екстри и ме помоли да му ги свържа. След направените от мен замервания и проби стигнах до следния извод: От всяко огледало излизат по 6 извода - 2 са за нагревател (с него нямам проблем), останалите 4 извода са към две маломощни моторчета (независими едно от друго) за съответните движения горе-долу и ляво-дясно.Обръщането на посоката става чрез размяна на поляритета на захранването. Предполагам, че и при леките коли е нещо подобно, но на мен никога не ми се е налагало да се ровя с такива неща. Мисля, че трябва да се купи някакво ключе тип джойстик от лека кола, но колкото и да разсъждавах по възможни схеми на свързване стигам до извода, че този джойстик трябва да е с поне 10 извода: 2 за захранване "+" и "-" и по 4 за всяко огледало.
И тук голямата изненада! Вчера цял ден съм обикалял по авто-морги и магазини за авто-части, но джойстиците са с по малко изводи; с най-много изводи - 8 броя беше от Рено Меган, но колкото и да мисля не мога да намеря начин на свързване на джойстик с 8 извода.
Моля, ако някой знае как, има схема или идея за свърване или знае лека кола с джойстик с повече изводи, нека сподели.
П.П. Автобуса се захранва с 24V, огледалата също, затова вариант с джойстик в комбинация с някакъв контролер мисля, че е невъзможен или нерентабилен.
Благодаря предварително и хубав ден на всички.