| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Филтър и ВЧУ  (Прочетена 2831 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
Re: Филтър и ВЧУ
« Отговор #30 -: 05 Май, 2022, 22:45:30 »
Купуваш от там където има навалица и снимки на продукта. Вярно е че не всичко се купува от алито знаеш какво но пробваш има две положения или работи или не при последното загубата финансово не е голяма.
Аз пък се разочаровах от местните продавачи последно от едно място на което имах най-много доверие купих LM311 които се оказаха дефектни колкото и да ги сменяха и препращаха все тая. 
Едно време ги сънувахме тези части. А сега ''намерили че премерили'' дето се казва.
Вероятност 1/1000 или към 500 да е дефектен елемента ама нищо загуба -едно кафенце.
Пазарна икономика. Ако някой ми гарантира с подпис и печат че това което е скъпо винаги е качествено винаги ще купувам скъпо продаваните. Може да е скъпо и не-качествено. За цените граници няма.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #31 -: 06 Май, 2022, 09:12:05 »
Несъгласен. Колегата ми купи така от безисходица 60 броя Атмелски процесори за много повече от кафенце. 8 работят, останалите дефекти по портове, осцилатор и др. Човека даде много пари, и сега му се покриха и не му отговарят. Измамата си е измама, както се казва "Ако нещо изглежда като предателство, то е много трудно да бъде представено като друго." Не всички фалшиви части идват при мен, имам и още примери, но все тая - проблем има, и с техните и с нашите мошеници.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #32 -: 06 Май, 2022, 14:38:15 »
Е да има и такива в най-добрия случай е имало вероятност да му пратят безвъздмездно още 60 броя със същото качество за оправдание.
На мен така ми пратиха последователно 3 платки за мобилен телефон и всичките имаха проблем едната поработи около година изглежда тези платки ги претоплят и продават.
Другият проблем беше със SMD дросели по 100 микрохенри а се оказаха 50 микрохенри че на два пъти продавача ми праща пак ама и те се оказаха 50 микрохенри и аз си върнах парите със спор без да връщам продукта.Снимах при замерването и качих снимката и ми върнаха сумата.
Ама като цяло съм доволен- евтенийка и не удря яко джоба.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #33 -: 06 Май, 2022, 20:51:47 »
Специално за филтри с различна средна честота и пропускна лента съм ползвал таблиците за филтри на Чебишев и Батерворд от книгата на Э.Ред "Справоичное пособие по высокочастотной схемотехнике" /Москва, Мир 1990/. Има го в нета в djvu формат.
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/RED_Erik_Tart/_Red_E.T..html

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
« Отговор #34 -: 07 Май, 2022, 14:23:50 »
Специално за филтри с различна средна честота и пропускна лента съм ползвал таблиците за филтри на Чебишев и Батерворд от книгата на Э.Ред "Справоичное пособие по высокочастотной схемотехнике" /Москва, Мир 1990/. Има го в нета в djvu формат.
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/RED_Erik_Tart/_Red_E.T..html

Благодаря!
Проблемът е, че трудно се намират подходящи сърцевини за изчислените филтри, или ако ги намериш, трябва да ги поръчаш и да чакаш много време.
Затова попитах, дали може да стане с това, което вече имам.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 07 Май, 2022, 14:24:23 »
Смело сложих край на проекта за това специално радио, но изпуснах една подробност – някои части вече бяха поръчани от Китай и пристигнаха точно преди Гергьовден. Трябваше да взема и лазерно изрязания лицев панел, защото и той беше платен предварително.
Скоро ще получа и другите поръчани елементи… и ко прайм ся?  :)

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #36 -: 07 Май, 2022, 16:13:25 »
Смело и безотговорно напред!

Неактивен vtc

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #37 -: 07 Май, 2022, 17:25:56 »
Как си замислял да управляваш платката с генераторния чип - директно от компютъра по I2C, или през някое Arduino?

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 10 Май, 2022, 11:40:34 »
Как си замислял да управляваш платката с генераторния чип - директно от компютъра по I2C, или през някое Arduino?

Замислил съм да го за**а този проект, но частите започнаха да се събират от само себе си :-)

Ардуино, SA602 и D3361, кварцов генератор на 20 MHz за калибриране на приемника.

Неактивен vtc

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #39 -: 10 Май, 2022, 21:40:26 »
Щеше да е по-лесно с готов SDR софт директно да конфигурира генераторния чип. :writer:

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #40 -: 11 Май, 2022, 10:04:15 »
Щеше да е по-лесно с готов SDR софт директно да конфигурира генераторния чип. :writer:
Сигурно, но аз не знам, как да го направя  8).
Достъчно ядове имам с намирането на две подходящи сърцевини за филтър на 20 МHz (плюс-минус).

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #41 -: 11 Май, 2022, 17:28:58 »
Такъв широк BPF може да изпълниш със стандарни компоненти и да не е пренастроиваем. Индуктивности: ст. дросели, напр. CL3.3uH CECS. При настроен/ненастроен филтър почти няма да има разлика :), все ще е зле: с недостатъчно подтискане на огледалната честота. Затова филтърът нека да е лесно изпълним.

Вариант с компоненти от стандартни редове: по-долу.
жълт/син -> х-ка със стандартни компоненти/х-ка по изчисление
« Последна редакция: 11 Май, 2022, 17:34:27 от veso74 »

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #42 -: 12 Май, 2022, 11:15:57 »
При настроен/ненастроен филтър почти няма да има разлика :), все ще е зле: с недостатъчно подтискане на огледалната честота.

Аз съм на 20 MHz, а приемникът е достатъчно шантав. Кaто му сложа една подходяща междинна :)

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 17 Май, 2022, 10:42:32 »
Това е "сърцето" на радиото - направих го, но изобщо не ми се занимава и търся дори най-дребния повод за да се откажа от този проект.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |