Нека не замеряме автора на темата с яйца и развалени домати.
Разбутал е тримерите във видеоусилвателите за баланс на цветовете, че какво от това??? То с този кинескоп, който е издъхнал отдавна, каква полза има от пазене на фабричните настройки? И сега му е момента да попита как се прави баланс и да му обясним, просто с този кинескоп нищо няма да се получи...
Понеже стана дума за Електрон 380ДБ, нека ако някой е запознат от първо лице, да каже истината. Аз по времето когато е работил заводът съм бил ученик и в казармата, когато бях студент станаха промените и заводът е затворил врати, а когато работих в сервиз и реално ремонтирах тези телевизори, все още се срещаха такива с недоизтощени кинескопи...
Това, което предполагам е, че в магазинната мрежа са продавани само телевизори 380ДБ и по-рядко 280ДБ. Те са си съветски телевизори, а в завода в Търново само са доработвани - оригиналният цветен декодер за Секам с двете малки схеми е заменян с автоматичен декодер с ТДА4555 и е добавян конвертор за втората междинна на звука, и е добавяна опцията за включване на режим VCR при избор на осмия бутон за запомнените програми. Сега, дали телевизорите са пристигали в завода готови или са били сглобявани и оживявани там, не мога да предположа. Но много такива телевизори са ми минали през ръцете и не помня да съм срещал такъв с платки от стъклотекстолит и с български електролитни кондензатори. От текстолит бяха само платките на нашия декодер и конвертора. Кондензаторите бяха най-различни, имаше и такива с черен шлаух и печат като при нашенските, но не бяха от нашите, а тук-там по платките се срещаха и български от Казанлък, но заедно с руските. На някои платки имаше и резистори с цветен код, нямам представа откъде и от коя република...
Телевизорите без 'Б' накрая, като този от темата, по-скоро са внасяни самостоятелно от хора, работили в СССР, примерно в Коми.