Времето захладня и проектите на вилата стават все по-технически ориентирани. Напоследък ми се върти в главата една идея, за изпълнението на която може да помогнете. Ето накратко каква е постановката.
Вилата е в неелектрифицирана зона, съответно захранването се осигурява от соларен панел, контролер и акумулатор. Имам инвертор на 220 за зареждане на компютри и други подобни уреди, а когато се налага нещо по-сериозно, идва ред и на генератора. През изминалата година съм го палил не повече от 3-4 пъти за кратко, тъй като соларната система ми е напълно достатъчна.
Зимата обаче денят е къс, а и разположението на соларния панел не е оптимално и предполагам, че ако остана повече от 2-3 дена на вилата, акумулаторът ще клекне и ще се наложи да запаля и генератора. В този случаи имам желание да използвам генератора не само за текущата консумация, но и за зареждане на самия акумулатор. Генераторът ми е един обикновен четиритактов Raider, като към него има извод за 12 волта (какъв е токът, дали напрежението е стабилизирано, не знам, но тези дни ще мога да проверя).
Питането ми е как е най-удачно да се реализира схемата за зареждане на акумулатора. Може би ако има готови модули, би било най-добре. Другото, което си мисля, е дали не е проблем зарядът да се осъществява, докато самият акумулатор е свързан с контролера на соларния панел.
Всякакви идеи са добре дошли. Тази модификация не е наложителна, но просто ми се струва като добра опция, така че ако може да се реализира сравнително лесно, ще се радвам да го направя