Здравейте ,
след дълго закъснение пак сядам зад операта .
Така , в частност бях прав че има някаква повреда - която по скоро е термална . Проблемни се оказаха керамичните кондензатори във синусовия генератор (100 и 200рF) . Единия показва 1nF , другия като го загрея стига 40nF . Смених и трите и в малка степен това оправи проблема . Пак е много зле , но се пооправя малко по малко
Контраста както се вижда , също е ... незадоволителен ...
Изглежда ми сякаш изображението е модулирано със 50 херца от захранването ... Но интересното е че в същност не е от там . Добавих един допълнителен електролит , смених селена и в последствие напълно го замених със два диода - без никаква промяна . Изкривяванията си стоят , и както казвате може точно модулацията да смачква синхро-импулсите . Проблема не е във каналния превключвател - напълно го изолирах и подадох сигнал на входа на МЧУ - картината е същата . После подадох сигнал на входа ва видеоусилвателя (чисто нова лампа - благодаря на ONZI
) - отново ... картината е същата . Попаднах на едно видео - ремонт на телевизор , който имаше същите повреди - ужасна картина със изкривявания и много влошени синхронизации . Та там се оказа че имаше прекъснала бубина във междино-честотните усилватели , но пък телевизора беше полупроводников , не знам тук дали е сходно .
По вероятно според мен е някак сигнала да е повлиян от вертикалната честота ... Друго обяснение не виждам , и ми свършиха идеите ... Опитах със други стойности на 1М резистора , който Невен спомена - без никаква промяна ... Другото нещо е , че след една минута работа вертикалната синхронизация се влошава значително , и не се дължи на лампата на амплитудния отделител ... Понеже пробвах със друга . И не само там - размених или поставих други лампи за проба във почти целия телевизор и промяна нямаше . Поне смело мога да кажа че проблема не е във лампа
Но вижте добрата страна , поне месинговите лайсни отпред се полираха доста добре
. В момента говоря със един познат да ми прати неговия осцилоскоп просто колкото да видя какво става точно ... Но няма да има възможност да ми го прати скоро . И по книгите не виждам нищо сходно със моите повреди ... Някакви идеи ?