| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: AEG Super 421 GW  (Прочетена 2080 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 458
  • Населено място: Пловдив
AEG Super 421 GW
« -: 26 Октомври, 2021, 01:37:24 »
Здравейте колеги,
Споделям ремонта и преработката на това чудновато радио, което ми е подарък от Драган. Благодаря, Драгане!
Никога не съм имал мерак за бакелитово радио, но това ми се стори много симпатично и се захванах с желание.
Почистих го от мръсотия и ръжда, боядисах шасито, лъснах където каквото можах, смених кондензаторите – традиционните неща.
Прочетох темата на Симеон Иванов:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7208.0
В темата има полезна информация. Благодарности и на ЦЕК и другите включили се колеги!
Един цитат от ЦЕК:
<<Настроих и филтрите , но хваща също само по-силните станции на КВ. Бръмчи  и грее порядъчно.
Много далече е като качество в сравнение нашето пионерче.
Накратко - печка , която се опитва да свири.>> :))
(Клавишът за кавичките на клавиатурата не ми работи, сори!)

За печката съм съгласен, направо се чудя на AEG как са се напънали с тези лампи да го правят за 220 V. Типичен лампов състав за 110 V. И Филипс имат модел с тези лампи, но само на 110 волта. При AEG-то половината мощност отива директно в топлина, без да броим отоплението на лампите и разсейваното от резисторите. Това безумие ме накара да направя преработка на захранването – 2 варианта, и двата работят добре. За целта използвах трафче ANG 2x24 V/ 24W. Супер подходящо.

150899-0

Вторичните дават над 50 V, при товар по-малък от номиналната мощност. Мощността на отоплението е 93V x 0.2А=19.6W. Разделям отопленията на 2 паралелни кръга, видно от схемата. В първичната включвам резистор, с който нагласям вторичното да се получи точно 49V. (Ако има потходящ термистор ще бъде супер за да се пазят лампите и скалната крушка.) Така облекчавам и натоватването на мрежовия и той е на практика студен. Използвам за скална крушка немска 7V/0,3A, купил съм си ги от Германия. Спадът върху нея е 5V, защото тя е за 300mA, a отоплителния ток е 200. Саба ги ползват в апаратите си и не горят на 6,3V. Така напреженията заспиват.
Високото го изправям директно от мрежата и така осигурявам добро анодно за лампите. Режимът на ECH3 и EF9 съм нагласил по каталог, без да ги пренапъвам с анодно 235 и 100V на 2-те решетки. 6BF2 си е в оригиналния микротоков режим.
Чудих се за крайната лампа как да постъпя – по каталог тя има 2 типични режима – с анодно 200V и 100V. Разбира се товарът е различен, а изходния траф е изчислен за режим 100V. Но понеже тази лампа е с емисия около 50% и с оглед да не слагам гасящ резистор с голяма мощност и да свалям напрежението от 270 на 100V реших да го чуя как ще звучи на високоволтовия режим, макар и с несъгласуван товар. Докарах Ua=200V, Ug2=100V и на катода -9,2V. По каталог. Анодния ток е около 20мА и мисля, че няма проблем с някакво претоварване с оглед силно намалената емисия. Ако се сложи нова лампа обаче, нещата биха били различни. Тогава въпросът за режима е дискусионен. А освен това, този мъничък изходен траф и пръдлив малък говорител не биха могли да възпроизведат 3,8W. А на слушане е добре и звуковата мощност е предостатъчна.


2.
150901-1

2-я вариант е с удвоител на напрежение, пробвах и него, работи добре, радиото си приема супер, но ако не се запоят паралелни диоди на кенотрона, напрежението е нисичко – към 90V. И след дросела съвсем омалява. Това не ми хареса и преминах на по-горния вариант.

Всъщност да спомена, че това радио няма дросел, а възбудителната намотка е 200-300 ома по спомен и вероятно това е вариант на радиото без дросел и включване на възбудителната последователн във филтъра. Филтрацията е добра и няма брум. След като изпробвах свързването разглобих говорителя, който се нуждае от ремонт – мембраната му е супер изтънена по гънката и скъсана на места, мустаците втвърдени и при малко по-голяма мощност проблемът се усеща. при разглобяването се счупи и гетинаксовата пеперуда (паека) и сега свиря с дросел и говорител 6 ома с постоянен магнит. Диаметъра е същия, подходящ за монтаж.
Мястото за мрежовия траф е кът, сместих го на шасито зад скалата, но дроселът е върху него, стегнати с шпилки 3мм.

Предимства и недостатъци на двете схеми:
1.   Високоволтовата е перфектна откъм режим на лампите, но губим волтажния регулатор. Няма галванично разделяне. По-добро усилване във В.Ч. частта.
2.   Нисковолтовата с удвоителя – има волтажен превключвател, пълно галванично разделяне на шасито, лошото е, че се ползват полупроводникови диоди и високото идва с включванео при незатоплени лампи; Поради повдигнатите потенциали на отопленията се получи брум през EBF2. Опитах всичко без успех, накрая промених режима на лампата с по-голям аноден ток към 3 мА и по-високо анодно напрежение и на 2-ра решетка към и заспа. Но така се променя и режима на АРУ-то (закъснението) поради по-високия потенциал на катода, макар, че не работеше зле. Между другото има схема в която резисторът на 2-ра решетка е 300, а не 500К. Друг проблем е че вече трафът отива към претоварване. При стари лампи не е проблем, аз съм го тествал с часове, но ако се сложат нови с добра емисия не достигат 1-2-3 вата.. Може би няма да изгори трафа, ANG работят с качествен проводник 2F, но ще грее повечко.
3.   И двете схеми са енергийно ОК. Радиото вече не е смешна печка.

Не съм съгласен с ЦЕК обаче, че радиото се <<опитва да свири>>. Приемът е перфектен за такъв клас радио, даже съм изненадан. Много станции на СВ и ДВ, някои супер чисто; на къси като че ли е малко по-слабичко, но и възможностите за настройка са никакви. При първа възможност ще кача клипове да чуете приема.
С МЧУ-то имаше драма, докато развъртя ядрата гетинаксчетата се счупига на 2 от ядрата, феритите същи се понатрошиха отгоре. Мушнах други ядра, които дадоха видимо по-голям максимум при настройка, явно по-качествен материал, сравнявах ги със здравите оригинални. Направих нови гетинаксови пластинки, залепих ги към новите ядра и се получи много добре. Е, наложи се да сменя и кондензаторите във филтрите – 1-2 бяха прекъснали. Естествено, променил съм и пропусканата лента, но това не е Hi-Fi концертен приемник.
Входните кръгове не са настроени (спрегнати) окончателно по скалата, която още не е монтирана. Последната е с много добре запазен печат, но много  мръсна отзад, но не подлежи на миене, защото боята ще падне преди мръсотията.
 Така или иначе радиото е много чувствително, дори и на 100V. Сигналът сега е толкова силен, че сложих резисторен делител на 2 преди потенциометъра и пак вечер много внимавам да не събудя околните и едва врътвам потенциометъра, а АРУ-то работи добре, прегледал съм го внимателно.
Имам още малко работа по задния капак, като го сглобя окончателно ще кача снимки.


Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 458
  • Населено място: Пловдив
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #1 -: 26 Октомври, 2021, 02:00:16 »
СВ и ДВ



Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #2 -: 26 Октомври, 2021, 08:02:15 »
Владо, радиото е перфектно! За този състав чува и пее прекрасно. Не спираш да ме удивяваш със способности, знание и майсторлък!  :drinks: :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен ikarlo

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 239
  • Населено място: София
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #3 -: 26 Октомври, 2021, 15:43:40 »
Този модел беше първото радио в къщи. Много отдавна - в София напрежението беше 150V! Та още тогава приятел на баща ми му беше закачил един доста масивен траф отзад на шасито (извън кутията, разбира се). Но дали от остаряли лампи, пък и тия аладинови цокли след многократно вадене и слагане на лампите даваха фира - та вечно беше разгглобено и баща ми (електротехник) все го човъркаше. Този модел е типично военно производство за граждански цели, т.е. където каквото може да е поевтинено е направено. От там и злополучните сърцевини с гетинаксови резбови накрайници, променлив кондензатор с гетинаксова изолация, резисторите - от зелените, а ги пипнеш нагряти - прекъсват. Бобинният блок също е окастрен от към превключвания (само една галета, а има четири направления с по три положения, но някои не са пълни). Абе въобще народно радио, само дето един англичанин беше казал: "А, нямам толкова пари та да купувам евтини неща!" Единственото нещо, което не са спестили е високоговорителя с високоомна възбудителна намотка (та и тя да дърпа ток от изправителя). А иначе като дизайн е едно най симпатичните бакелитови апаратчета, особено с позлатените кръгчета на копчетата, леко асиметричното лице.
Поздравления Динев! Постигнал си отличен вид на шасито и монтажа. То,  дори когато е излязно от фабриката е имало по неугледен вид (шасито си е от черна ламарина с лека оксидация, но за учудване нехваща много ръжда). Много по-късно от друг екземпляр направих "реставрация" с метални лампи (6А8, 6К7, 6Ж7, 6П9, един германиев диод и силициев грец) - просто отдавна бях мераклия да използвам тези лампи.
В моя екземпляр възбудителната намотка на ВГ беше високоомна (по спомен 10КОм) и се включваше паралелно на първия електролит. Изходният траф констуктивно е закачен над магнитната система на ВГ хоризондално, а дросел няма.
« Последна редакция: 26 Октомври, 2021, 15:50:44 от ikarlo »

Неактивен slavi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #4 -: 28 Октомври, 2021, 13:20:19 »
Както винаги перфектна работа! Но Владо, не разбрах и затова питам: къде и по кое време е правен клипа и с каква антена е приемано?
0888981645, 072365106

Неактивен dragan

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1179
  • Населено място: Пловдив
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #5 -: 28 Октомври, 2021, 22:03:34 »
Браво Владо
Не мога да го позная.
намерило си е майстора

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 458
  • Населено място: Пловдив
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #6 -: 29 Октомври, 2021, 00:39:43 »
Както винаги перфектна работа! Но Владо, не разбрах и затова питам: къде и по кое време е правен клипа и с каква антена е приемано?

Слави, с mini-whip в центъра на Пловдив, през нощта около 1 часа. Но онази вечер проходимостта не беше добра, предишните вечери хващах на дълги още 2-3 северноафрикански станции много прилично, а на СВ в горния край на обхвата 3-4 гръцки пирати, също много добре.

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 458
  • Населено място: Пловдив
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #7 -: 29 Октомври, 2021, 00:43:45 »
Драгане, наред е твоето радио, за съжаление напоследък съм много ангажиран.

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1126
  • Населено място: София
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #8 -: 29 Октомври, 2021, 04:17:11 »
      :bravo: :bravo: :bravo:

Неактивен slavi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #9 -: 29 Октомври, 2021, 08:56:03 »
Благодаря, повече въпроси нямам, както казваше навремето Кеворк! Явно mini-whip ни върши голяма работа в градовете! Е, аз не съм стоял до сред нощ, но и вечер имам добри резултати.
0888981645, 072365106

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 458
  • Населено място: Пловдив
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #10 -: 29 Октомври, 2021, 18:33:05 »
...

Неактивен Слабака

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 38
  • Населено място: с.Фазаново област Бургас
Re: AEG Super 421 GW
« Отговор #11 -: 13 Ноември, 2021, 02:09:42 »
Поредното бижу .... перфектна работа , честито !
Всеки избира възрастта в която ще премине през живота си !

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
10 Отговора
4347 Прегледи
Последна публикация 31 Август, 2014, 11:15:16
от radio-hobi
16 Отговора
6009 Прегледи
Последна публикация 17 Октомври, 2015, 20:48:58
от monti
66 Отговора
13960 Прегледи
Последна публикация 12 Май, 2022, 08:17:02
от ikarlo
3 Отговора
1906 Прегледи
Последна публикация 31 Май, 2017, 20:11:18
от regreed
17 Отговора
2773 Прегледи
Последна публикация 16 Ноември, 2021, 17:08:37
от imagination

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |