| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пречиствател с УВ дезинфекция на въздуха  (Прочетена 7861 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Пречиствател с УВ дезинфекция на въздуха
« Отговор #45 -: 20 Април, 2020, 09:29:58 »
Аз ги използвам, тях или една ИЧ лампа от камбановидните с червен филтър от едно време, като жената я стегне плексита. Вършат чудеса малко нагревки + невробекс. :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #46 -: 20 Април, 2020, 11:04:48 »
Ето аз какво си намерих в килера:
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #47 -: 20 Април, 2020, 16:17:39 »
Ето аз какво си намерих в килера:

Дай малко контраст образа не се различава.   :)

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
« Отговор #48 -: 23 Април, 2020, 23:31:53 »
Не знам колко кубика на час искате да озонирате или пречиствате , но при мен се получи елементарно и "духа" яко ! Гаси запалката и мирише на озон или на каквото там мирише озона. Ако някой не дай боже реши да експериментира да спазва най-строги инструкции за безопасност а именно : Висковолтовия кабел само със здраво изолиран инструмент , искрата да се гледа само през маска , защото снощи едва заспах от осветени очи. Регулира се само по напрежение .   
Клипче :
/>Снимки :

Неактивен Румен Василев

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
  • Населено място: Шумен
« Отговор #49 -: 19 Юни, 2020, 23:03:54 »
Много интересна тема  :) https://www.chinadaily.com.cn/a/202003/04/WS5e5ee878a31012821727c0f4.html?fbclid=IwAR0HSVznpi6Y3xb96gVytUfIx4Vr6rLw2pQOJP3CdW6lXg3LlX8cYR1AYTw
 И аз от първите дни на тази пандемия се сетих как ни "пържеха" в училище всяка зима голи до кръста в индийска нишка пред UV лампа с червени защитни очила. Веднага се обадих на познат лекар за консултация и отговора беше, че поради направените изследвания през годините пряко излагане на тази лампа не се препоръчва даже я забраняват. Предизвиквала или е предпоставка за образуване на рак по кожата и в човешкото тяло. Обаче пък от друга страна разнищва ДНК веригата на вирусите и може да облъчваш помещението и после задължително проветряване! Та изрових една фабрична медицинска лампа и действам по препоръката. Тази е с два вида източника в ИЧ и УВ спектри. Но кварцовите пурички изгоряха, те действаха успоредно с живачната лампа. Другата възможност е само те да работят. Има и един стъклен цилиндър, който се движи нагоре и надолу по скала около живачната лампа...някакъв филтър за промяна на интензитета може би. Ако имате информация от къде мога да си закупя тези кварцови пури ще съм благодарен и щастлив да си я възстановя.

в тази лампа се ползва живачна горелка и последователно свързани за баласт нагреватели в кварцови тръби (нещо подобно на печките ЕЛВА КВАРЦ); работи само в два режима UV+IR или IR; за да се възстановят нагревателите трябва да си намерите кантал (съпротивителен проводник) -  за съжаление не мога да подскажа с какви параметри ... важното е да докарате тока в последователната верига с живачната горелка до около 1.15А ... чрез стъклото което се движи пред горелката се регулира UV-C излъчването - стъклото не пропуска UV-C 

Неактивен Румен Василев

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
  • Населено място: Шумен
« Отговор #50 -: 19 Юни, 2020, 23:12:16 »
Прочетох за опитите на колегите и си спомних че като ЗИП на кухненски аспиратор някъде трябва да имам бактерицидна лампа.Открих я сравнително бързо с помоща на господарката на кухнята. Нямам намерения да я използвам, но потърсих данни за нея.Не открих нищо като параметри, но търсенето на "бактерицидна лампа"ме отведе до "Направи сам" където има някаква "самоделка"-пак тази не много нравеща ми се думичка. Не ми изглежда сложно за направа,но споровете за полезността на изделието засега ме карат да се въздържа.За колеги мераклии ще пусна линк. Сега снимки на моята лампа-тя е съветска ,тип ДРБ6, произведена март 1981г.

лампата ДРБ6 работи като стандартна луминесцентна лампа 6W - особеното за тази лампа е, че е от кварцово стъкло и освен 253.7nm излъчва и 185nm - т.е. може да очаквате по-големи количества озон и трябва да помислите за по-сериозно проветряване

относно безспорната полезност на UV-C облъчването прочетете CIE 155:2003 - вече го преведохме и на български ;) 

Неактивен marabunta

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 27
  • Населено място: гр. Свищов
« Отговор #51 -: 11 Ноември, 2020, 13:51:17 »
Да се включа и аз в темата, понеже има едно много важно уточнение. Емпирично доказано че лампите с високо налягане отделят озон. Отделят огромни количества при това. Направих за работа Ув лампа от живачна крушка от стар български прожектор. 250 вата е чудото. Когато загрее намалява наистина отделянето на озон, но в началото е адски много. Мирише изключително силно и специфично. Така че много внимателно с това нещо. За очите е ясно колко е опасно. При нас положението налага крути мерки, т.к. в работата ни има поток от всякакви хора от всякакви региони на страната и чужбина. По тази причина търсим начини да се спасяваме. Естествено лампата се пуска  в края на работния ден за кратко и после следва продължително проветряване. Аз лично не бих ползвал това устройство вкъщи. Може би има смисъл от пурите, които не отделят озон в такива количества. Това оставам на хората с повече познания в съответната област. Включих се само да потвърдя за озона при тази конфигурация. Поздрави от мен. Бъдете здрави и разумни!

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
« Отговор #52 -: 26 Януари, 2021, 21:18:34 »
Към един от електродите на живачната лампа има резистор.Някой знае ли каква му е стойноста защото поради сътресение резистора се счупил писредата и като счупя колбата да мога да сложа екфивалент и да я ползвам?

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #53 -: 26 Януари, 2021, 21:22:08 »
Към един от електродите на живачната лампа има резистор.Някой знае ли каква му е стойноста защото поради сътресение резистора се счупил писредата и като счупя колбата да мога да сложа екфивалент и да я ползвам?

По спомени беше мегаом но утре мога да кажа точно,като го измеря понеже е на работата.

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #54 -: 26 Януари, 2021, 22:21:28 »
Цитат

Какви  живачни или ако искаш натриеви или металхалогенни лампи ти трябват? Плащаш си само куриерската услуга.

Неактивен marabunta

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #55 -: 26 Януари, 2021, 22:45:37 »
Зор работа е да замениш резистора. Той е някакъв специфичен термоустойчив, а освен това е заварен, а не запоен. Там има доста висока температура при работа. По-добре ползвай друга крушка. Иначе стойността и аз ще я мерна утре на работа.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #56 -: 28 Януари, 2021, 16:08:52 »
Съпротивлението е 39к.
Измерено.

Неактивен marabunta

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #57 -: 28 Януари, 2021, 16:21:28 »
20kohm на току що изключена лампа от 250 вата.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
« Отговор #58 -: 28 Януари, 2021, 20:34:21 »
Много ви благодаря момчета.Лампата при мен е 400 вата

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |