Благодарение на колегата PDM, който ми изпрати схема на ТЕС 5060_1, днес вече съм с ремонтиран уред. За съжаление нямам методика за настройката му, но така или иначе уредът дава точни напрежения. Не мога, обаче, да постигна максималния токов обхват от 4 А при 50 V - максималния ток в момента е 3,25 А при което защитата сработва и ограничава тока.
По отношение на ремонта - От всичко прочетено, стигам до убеждението, че тези уреди имат сериен проблем, продиктуван от некачествени средномощни транзистори BD139. При мен, в един от тях - VT207 - , от време на време е прекъсвал прехода емитер-база. Като краен ефект от това, се нарушава правилната работа на изходните 4 транзисторни стъпала, управляващи тиристорите в токоизправителите, тоест, едно от стъпалата опитва да компенсира липсващото, но се получава пре-напрежение след силовите токоизправители, при което защитата изключва транзисторните управляващи стъпала докато напрежението след силовите изправители спадне до определена стойност. Получава се безкраен колебателен процес. В зависимост от това кое стъпало е повредено, колебателния процес се получава при различно, предварително зададено изходно напрежение. В моя случай това се получаваше при задаване на напрежение между 30 и 60 волта. В останалия диапазон уредът работеше добре.