| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Може ли да се тестват рам чипове с осцилоскоп ?  (Прочетена 1225 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 11
  • Населено място: гр. Шумен
Здравейте. Как могат да се тестват рам чипове, монтирани върху карта, и как може да се остановят проблемни такива? Имам няколко видео карта , които почти сигурно имат проблем в рам чиповете. Може ли това да се направи с помоща на осцилоскоп или трябва всички чипове да се разпояват и тестват един по един? Прикачам и примерна снимка на видео карта за да стане ясно за какво поколение видео карти става въпрос, между 1995-2002.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 82
  • Населено място: София
Ей, бях търсил такава Voodoo3 2000 за PCI преди време... С осцилоскоп могат да се проверят отделните линии на чипа за активност или за странни логически нива, но за по-обстойна проверка си трябва тестер.

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
Да разбирам ли че трябва да замеря всички рамове и сравнявайки ги би трябвало един от чиповете да показва по различни показатели.
Какъв тестер се използа за проверка на рамовете? Това някаква тясно специализирана техника ли е ?

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
Иначе картата пали компютъра поства но излизат различни артефакти и странни символи , иманно за това съм почти сигурен че проблемът е от лоша рам. Осчилоскопът , скойто разполагам е един стар руски С1-55, дали ще свърши работа? Да уточна че нямам много опит.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
Със С1-55 няма да стане - той е до 10мхц, а за тази памет пише че върви на 166мхц. Методът описан по-горе съм го използвал за старинни чипове от 80те (1-4мхц), и сега си давам сметка че за толкова нови карти трябва различен подход. Щом картата пали, може да потърсиш за програма с която да се тества паметта, аз намерих тази:

http://mikelab.kiev.ua/index_en.php?page=PROGRAMS/vmt_en

Като че ли няма много подобни програми и резултатът варира в зависимост от това какво поколение е картата. Не е ясно и дали въобще програмата ще даде някаква полезна информация, но си струва да се опита. Иначе освен просто да се поръчат нови от тези GM72V161621ET-7 и да се сменят всичките, за по-евтин и лесен вариант не се сещам. При всички случаи за подмяната ще ти е нужен малко опит в разпояването и запояването на SMD елементи.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
Също да отбележа че подмяна е по-добре да се прави под микроскоп или с лупа

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
Жалко че няма да мога да пробвам с осцилоскопа. Тъкмо си мислех че имам повод да се запозная с ползването на подобна техника. Осцилоскоп не съм ползвал но имам опит в разпояване и запояване. Разполагам с поялна станция като и със станция за горещ въздух, такаче мога да се пробвам да направя ремонта по този начин. Имам и донур карти с такива рам чипове.

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
Ще порвам и с порграмата за да видя дали ще мога да направя някаква диагностика по този начин. Имам и голяма лупа, идеална за работа със смд елементи.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
Осцилоскопът трябва да си отговаря на ерата - тези съветските от 10-20мхц са предназначени за лампова техника или примерно компютри до ~1988-1990г. Не само заради честотата, ами и защото цифровата техника често изисква функции като запомняне на сигнал, декодиране на протокол и т.н. които ги има само при цифровите осцилоскопи.

Неактивен vladivladi

• Блуждаещ електрон
  • *
Значи може и да ми свърши работа този осцилоскоп. Имам и по-стари компютри в колекцията си. Но изглежда ще трябва да мисля за нещо по-ново. 

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
MC12013 MOTOROLA-500Mhz. SP8630 PLESSY-600Mhz. SP8680-650Mhz. SP8685-600Mhz. 10C90 FAIRCHILD-650Mhz. 11C90-650Mhz. 95H90-350Mhz.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
Схемите делят входната честота на 10 и получения в изхода сигнал е около 20Mhz. Както и К193ИЕ2-600Mhz К193ИЕ4-200Mhz. Повече подробности по изработката на приставката делител за осцилоскопа може да намерите в книгата на Димитър Рачев "Радио-любителски цифрови измервателни уреди".
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |