| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ленено масло ???  (Прочетена 3434 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
ленено масло ???
« -: 28 Февруари, 2020, 21:56:12 »
Всеки от нас е опирал при реставрациите до възстановяване на дървените "кабинети", демек кутии. Няколко пъти съм ползвал за по-добро изпъкване на текстурата на фурнира ленено масло,купено от "бояджийски магазин".Но много ми е скъпо.
В търсене на по-приемлив финансово вариант се замислих дали хранително ленено масло няма да върши същата работа.Накой има ли опит в тази насока?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: ленено масло ???
« Отговор #1 -: 29 Февруари, 2020, 04:02:19 »
Аз имам под ръка масло от маслини и върши работа, според мене и слънчогледово олио би вършило. дървото попива и става много благо на вид :)

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 29 Февруари, 2020, 08:13:11 »
След обработката с масло лакирва ли се или така си остава? И още един въпрос, хранителните масла не са ли вкусни за бубулечките дето ядат дървенията?
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #3 -: 29 Февруари, 2020, 09:26:31 »
Никакъв проблем, да се обработи с безир (който е почти същото).
Колкото до последваща обработка - препоръчително е!
Като цяло всички тези компоненти - масла безири, импрегнират дъвото, но се изпаряват. В порите се набиват фини прахови частици и след изсъхване стават непочистваеми освен със циклене.
Лененият безир предлага и по-добра защита при обработка с него.
Не е проблем, след хубаво изсъхване да се обработи със шеллак или лакове на основата на ПФ18.
Имал съм проблем само и единствено със полиестерен емайллак, и то защото избързах и не изчаках да изсъхне добре.
Добра реплика се получава и със акрилатен авто-емайллак, на поне две ръце и последващо полиране. Ефектът на пиано лак е поразителен, и незапознат човек изключително трудно ще ги различи.
Омраз!

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #4 -: 29 Февруари, 2020, 09:55:24 »
Аз почти винаги първо безиросвам кутията повечето с бързосъхнещ безир (понякога и ленен), след това лак за дърво няколко слоя (4-6), шкурене след всеки слой. Накрая с препарат за мебели "Мебелин".

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #5 -: 29 Февруари, 2020, 10:27:05 »
 С трансформаторно масло пробвал ли си ,попива доста добре

Неактивен bradi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 75
  • Населено място: гр.София
« Отговор #6 -: 29 Февруари, 2020, 17:34:48 »
Лично аз ползвам Мебелин няколко слоя след попиване,подхранва структурата на дървесината и има невероятен аромат.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 29 Февруари, 2020, 21:15:55 »

Неактивен e-sea

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 30
  • Населено място: Варна
  • 0899863422
« Отговор #8 -: 01 Март, 2020, 09:50:31 »
В лененото масло (евтиното, безири, художническо за грундиране) има добавен сикатив за по-бързо изсъхване и в някои случаи (често) предизвиква напукване на последващия слой след време. Ако ползвате ленено - студено добито, но е скъпо и съхне бавно. Още по-добре, студено добито и после варено, но... още по-скъпо.
« Последна редакция: 01 Март, 2020, 10:13:18 от e-sea »

Неактивен lpt1960

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 15
  • Населено място: Правец
« Отговор #9 -: 02 Март, 2020, 21:16:56 »
За отговорни неща ползвам само истинско ленено масло, около 15 лв. за 75 гр. Опита ми е от няколко комплекта тонколони и други дребни неща. Съхне много бавно, 2-3 мес. препоръчва се 6 мес. и става доста твърдо. При следващо нанасяне  на шеллак, когато целта е постигане на т.н. пиано ефект, ми се струва задължително. Добавям и 2 капки масло от лимон и аромата е поразително свеж с години. Веднъж се поблазних от евтино хранително, купих го от една европейска верига, след като позасъхна замириса на рибено масло и го изхвърлих.

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 368
« Отговор #10 -: 04 Март, 2020, 16:32:34 »
Здравейте,
аз ползувам ленено масло от магазина за хранителни продукти, когато полирам със шеллак или като приготвям вакса със пчелен восък. Преди години опитвах със слънчогледово масло, после със захтин, но те започват да миришат на гранясало след време. Лененото масло е в това отношение без проблем и не е необходимо да се купува скъпо / в магазините е със добра чистота.
Поздрав, Иван

П.С. Лененото масло (polieröl) няма работа да съхне на кутията. При полиране със шеллак се добавя за по добро втриване на лака и след като полирането е приключило, по принцип след около 25-30 слоя шеллак, се отстранява задължително. За отстраняването се използува салфетка на която се капват две-три капки спирт, мачка се в ръка докато влагата изчезне и без натискане се обира маслото - само една ръка и без натискане. В първите си години редовно трябваше да преработвам лаковото покритие защото остатъщния спирт разръшаваше структурата.
Разбир са за пуристите, които им се дава пари могат вместо тоева да си купят скъпо Finishing Spirit, което си е същото но за много пари. Ползвам и от него, когато поуча аванта от някой приятел :)

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiMgaajiIHoAhUM-qQKHZlZCR0QFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.amazon.de%2FFinishing-Spirit-Schellack-Polier%25C3%25B6l-entferner%2Fdp%2FB00E5CU7M0&usg=AOvVaw3OF1G1qfKJ42A9uw6llvQ5

« Последна редакция: 04 Март, 2020, 16:52:12 от navi »
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен argonavt

• Квантов електрон
  • Публикации: 223
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #11 -: 04 Март, 2020, 17:47:50 »
Здравейте . До преди няколко години ползвах ленено масло от магазина на художниците в София, ама е много скъпо . Вече копувам такова , от всяка аптека  студено пресовано / за малки деца /на цена 7 - лева .
При нанасяне , първата и втора ръка я разреждам с терпентин от 30 до 50 % според фурнира и дървенията под него . След това още 2 - 3 пъти само с масло . Не нанасям после други лакове .
 При бакелитниците ползвам хидравлично масло за двигатели от автомобил .
0889 926 079 / 0723 66 447

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |