| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: BFa1000 - Лентов филтър за СВ  (Прочетена 800 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
BFa1000 - Лентов филтър за СВ
« -: 06 Март, 2020, 09:39:36 »
Привет сандъкчии!

След няколко запитвания, на които да бъда честен известно време не обърнах внимание, ви представям схема на лентов 50-омов филтър за СВ. Филтърът позволява на СВ DX маниаците да изрежат останалия радиоефир от входовете на приемниците си, намалявайки драстично шумове, интермодулационни продукти и др., резултат от сигнали извън обхвата.
Филтърът е сложен, от 5 ред и многократно оптимизиран за добро КСВ в обхвата, добро потискане извън него и малки загуби в лентата на пропускане за спасяване на всяка капчица полезен сигнал от тези далечни СВ станции.
В схемата съм предложил комбинации от кондензатори и брой навивки на определени тела за индуктивностите. Както може да очаквате при такъв филтър, трябва да бъдете максимално близо до изчисленото, ако искате добри резултати. Опитайте да се придържате към 1% от изчислените стойности и няма да сбъркате. Не съветвам изработката на филтъра с мощни компоненти за целите на предаването, там има далеч по-добри решения, този дизайн е само за приемни цели. По възможност е добре филтъра да се прегледа на анализатор след построяване и да се настрои, въпреки че не е задължително, ако сте докарали стойностите точно.

129048-0

Червеното поле ни дава СВ обхвата, 525.5кХц до 1606.5кХц. Маркерите 1 и 2 ни дават характеристиките на границите, а 3 и 4 при 30дБ затихване. Очертал съм важните параметри долу.

129050-1

На следващата графика съм наложил трансмисионната характеристика заедно с КСВ.

129052-2

А тук се вижда диаграмата на Смит, даваща ни импеданса на филтъра спрямо честотата. Горе в ляво на графиката на S11 ясно се виждат 5-тте резонанса на 5-тте третящи кръга, формиращи филтъра.

129054-3

Филтърът трябва да бъде изпълнен в екраниран корпус, като аз лично бих отделил звената в отделни килийки. По този начин ще се намалят взаимните връзки и ще се подобри реалното потискане, което ще бъде по-лошо от изчисленото при всички случаи. Ако нямате възможност да екранирате отделните звена, разполагайте бобините максимално далеч една от друга и на 90 градуса една спрямо друга.
Когато намеря време ще реализирам и измеря филтъра и ще споделя резултати, но не мога да кажа кога ще се случи това.
 :hi: :drinks:
« Последна редакция: 06 Март, 2020, 10:07:25 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
Re: BFa1000 - Лентов филтър за СВ
« Отговор #1 -: 07 Март, 2020, 00:04:18 »
Е та нали са на тороиди бобините и са само-екранирани що трябва да са на 90 градуса?

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #2 -: 07 Март, 2020, 12:10:45 »
Тороидите пак имат разсеяно поле, и то немалко. Борил съм се с такова в диплексерните филтри, понякога е пълен ужас. Екранировка му е майката...
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 07 Март, 2020, 14:05:55 »
Факт, особено при неравномерно запълване на обиколката му с навивки става кошмар, и то по-високочестотните компоненти на полето повече се излъчват. Заблуда е, че тороида няма разсеяно поле и не се нуждае от екранировка.
С мрежов тороидален трансформатор съм имал по-неприятни проблеми от колкото с Ш магнитопровод. Просто при Ш излиза предимно 50 херцовата съставка, но при тороида тя не излиза за сметка на по-високочестотни които при Ш отсъстват.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |