| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: JVC VN-300  (Прочетена 1183 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
JVC VN-300
« -: 16 Януари, 2020, 21:42:25 »
 колеги    наскоро се сдобих   с   усилвател   JVC VN-300, впечатлението  ми е  че  общо взето JVC  в  периода 1970- 1980  правят добри   усилватели с качествен   саунд, та това което ме впечатли е сериозният резерв  откъм захранване/мощен траф/и малката изходна мощност... 2х15 вата ,на изхода на  НЧ усилвателя на канал  са  2бр 2sc789...npn транзистори с раб напр 70в  и ток 4А а платката като че ли има дупки и место за още  едно чифте транзистори на канал , трафа е  поне 200-250 вата и тегло 3 кила, а на  гърба  на усилвателя пише -60 вата консумация..та молбата ми е,бихте  ли  погледнали схемата и дали идея дали може да се оптимизира  усилвателя, като му се дигне мощността със замяна на транзисторите с  по мощни или   някакъв ъпгрейд

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
Re: JVC VN-300
« Отговор #1 -: 17 Януари, 2020, 04:18:39 »
Като гледам тия дупки нямат общо с крайните транзистори, за нещо друго са оставени, схема не съм гледал. Има само един вариант да вдигнеш мощността, да туриш траф с по-високо напрежение и да смениш крайните с по-яки, е може и да се наложи да смениш и някой и друг резистор за да остане в режим схемата от по-високото захранващо напрежение. Според мен не си струва разправията по преправянето.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 17 Януари, 2020, 13:59:32 »
Определено не си струва да се пипа. Не е толкова просто увеличаването на мощността. А мощността на трафа да определяме по габаритни размери и тегло - не е гаранция. Принципно за усилвател в клас АБ 2х15 вата е необходима постояннотокова мощност на входа 60 вата. Като сложим и използването на изправител с капацитивен филтър, отиде 100 волт-ампера от трафа. Увеличаването на мощността ще иска и по-добро охлаждане на крайните. Та слушай си го така. 2х15 вата е предостатъчно за нормално слушане. Ако ти трябва по-як усилвател, следва да си купиш такъв.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен muneson

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
« Отговор #3 -: 20 Януари, 2020, 08:05:54 »
2х15 вата си е предостатъчна RMS мощност за домашно слушане, обаче качеството на възпроизвеждане на музика в клас АB е много под оптималното клас А, за каквото е вероятно да са предвидили японците толкова много по-мощните радиатори и толкова мощния траф. Наистина клас А японски усилватели се срещат изкючително рядко - поне 100 пъти по-рядко от стандарното изпълнение с полумостово крайно и драйверно стъпало. Рехавото звучене, дори и при супер силен оглушителен звук, на каквото са способни 15 вата RMS, има поне три важни и неизбежни причини, за каквито в момента се сещам, така че за оптимизация просто забрави.
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |