| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: знаете ли как да определя дали едни кондензатори са X7R или NP0 ?  (Прочетена 2234 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
А каква ти е антената в същност?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
прост дипол , но не е изнесен достатъчно на разстояние от сградата , но това не може да ме спира да си правя тунер-а

ако идеята  е да се посмеем колко ми е лоша антената , може спокойно да го направиш  :hi:

смятам да опъвам към едно дърво ... някой ден ... , ще пробвам и ..."антена със случайна дължина" дето им викат ...  ако успея да измайсторя някой City-Windom или как се водят там

в краен случай нещо като на снимката ще сложа :)  :master2:
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
прост дипол , но не е изнесен достатъчно на разстояние от сградата , но това не може да ме спира да си правя тунер-а

Здравей,
Никой няма за цел (надявам се) да се смее на твоята антена, но простия дипол си е еднообхватна антена - не става сама по себе си за многообхватна работа. Виж това: https://www.qsl.net/aa3px/g5rv.htm
Или http://www.iw5edi.com/technical-articles/w5gi-mystery-antenna, и двете са почти еднакви и работят "мултибандово".
http://www.dj0ip.de/off-center-fed-dipole/  или https://ftp.unpad.ac.id/orari/library/library-sw-hw/amateur-radio/ant/docs/Introducing%20the%20All-Band%20Doublet.htm   Всичките тези неща са за многообхватна работа с подобен еднобандов дипол.

Пак да подчертая - аз лично винаги бих избрал вертикалната антена. Не знам какво ти е мястото разбира се и какви са ти рестрикцийте. Също лесо се прави за мултибандова работа - нещо от този род: http://www.hamuniverse.com/hc4w4bwsgroundplane.html

За високите обхвати могат да се сложат коаксиални трапове (не че са най-добрия възможен избор, но пък лесно се правят в домашни условия и работят прилично добре) и да се удължи след трапа за по-нисък обхват, дори и като Inverted L, ако нямаш необходимата височина за пълноразмерна 1/4 ламбда на всички обхвати.

Поздрави,
lz3sf

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE

Кажи ми какво означава това? Колко е дълга, на какви височини са двата края? Как си я захранил, с какъв кабел, има ли балун и т.н.

ако идеята  е да се посмеем колко ми е лоша антената , може спокойно да го направиш  :hi:

Нямам идея от къде ти идва на ум, че може да искам да ти се смея на антената, каквато и да е тя. Ти ако видиш моята каква е, по всички правила на антените е зле, но съм правил контакти с Япония без проблем с нея. Напротив, идеята ми е да ти помогна ако мога да я направиш по-добра.

смятам да опъвам към едно дърво ... някой ден ... , ще пробвам и ..."антена със случайна дължина" дето им викат ...  ако успея да измайсторя някой City-Windom или как се водят там

в краен случай нещо като на снимката ще сложа :)  :master2:

Малкия дебел дипол, закачен на обърнато-V в горния край на кулата е много добра идея...  :D
Общо взето има един добър мултибандов вариант, и това е комбинацията от нерезонансен дублет, открита линия и тунер навън, коаксиал навътре. Останалите варианти са бози с определени трудно преодолими за неопитен любител особенности и проблеми. Но тунерът трябва да е симетричен. Този, който си си взел и лепиш, между другото, може да се преработи на симетричен много лесно - още една платка с L и С, хубав балун и преместване на измервателния мост преди балуна. Но това е друга тема.
  :drinks:

Пак да подчертая - аз лично винаги бих избрал вертикалната антена.

Може ли да попитам защо? КПД на излъчване е значително по-нисък.

За високите обхвати могат да се сложат коаксиални трапове (не че са най-добрия възможен избор, но пък лесно се правят в домашни условия и работят прилично добре) и да се удължи след трапа за по-нисък обхват, дори и като Inverted L, ако нямаш необходимата височина за пълноразмерна 1/4 ламбда на всички обхвати.

АСУ не обичат трапови антени, защото създават шашави резонанси. Освен това антените с трапове са един компромис, който води до загуби, генериране на хармоници при претоварване на компонентите, трудности в настройката, формиране на нежелани трансформации във фидерната линия и нестабилности в работата, тегло. АСУ понякога се претоварва от такива явления. Според мен не си заслужава.

« Последна редакция: 16 Януари, 2020, 08:46:33 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
Здравей Биляне,
Ами това което казваш за вертикалните антени може и да е вярно до някъде, а може и да не е вярно :)
Няма да го пиша надълго и широко кога може да е вярно и кога може и да не е вярно, но во кратце:

Винаги бих предпочел вертикал по простата причина, че се интересувам предимно от радиовръзки надалече, а това става по-лесно с антени, с нисък вертикален ъгъл на излъчване. Една хоризонтална антена, за да има добър нисък ъгъл на излъчване във вертикалната равнина, си иска височинка, поне от 1/2 ламбда над Земята, иначе вертикала я бие при ъгли до 15 градуса във вертикалната равнина. И тъй както напоследък интереса ми е предимно на нискочестоните радиолюбителски обхвати от КВ диапазон, предполагам вече става ясно защо бих предпочел винаги вертикалната антена. Не е много тривиална работа да вдигнеш хоризонтален дипол за 80м на 1/2 ламбда, нали? :)
Дори и за 40м не е толкова тривиална работа, особено ако не живееш в блок. А дори и тогава може да е проблем.

Поздрави,
lz3sf

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |