Здравейте, новак съм в ламповите технологии и моля за съвет. Сдобих се с лампов приемник Грундиг. Внимателно почистих всичко, след включване радиото работи, в момента в който се включи звука е добър, но малко след това почва да криви и да пръщи. Когато е усилено съвсем леко се чува добре, проблемите почват при увеличаване на звука. Къде да търся проблема? Благодаря предварително.
Не ми побира главата как някой от иначе опитните колеги тук не Ви попита какъв опит имате, поне с високи напрежения, преди да започнат да Ви дават съвети да подменяте елементи. Нека да хвърля моята монета във фонтана.
1) Първо е физическия оглед, доброто почистване и подушването на двата трансформатора, предполагам сте го огледали внимателно преди да го пуснете. Трафовете може да миришат на...трафове, но ако има силна миризма на опечени жици, то трябва да се подходи по различен начин. Явно при Вас няма такъв случай, за щастие.
2) Лампов радиоапарат в неизвестно състояние НЕ се включва директно в мрежата. Първо се проверява състоянието на захранващия трансформатор през пробна лампа, крушка около 60-80 вата с нажежаема жичка. Ако има някакъв проблем поне няма да Ви отлети я трафа, я нещо след него. Напълно е възможно при първото включване, особено както описахте проблема, да сте съсипали така един или повече компоненти, които или са били на път да дефектират, или са дефектирали заради проблем в друг компонент. Ако след пробата с крушката тя свети слабо, т.е. радиото не консумира твърде голям ток, тогава може да се мине на следващата стъпка.
3) След директно сързване към мрежата, антенната букса се дава на земя, потенциометъра за усилването се намалява докрай. Изчаква се около 5-6 минути да се стабилизират лампите, като се наблюдава за потенциални проблеми и прегрявания. Ако имате съмнение, че компонент е горещ го докоснете в някой ъгъл с мъничко резенче восък. Веднага ще се изясни.
4) Следващата стъпка е проверка на описаните по схемата напрежения. Отклонения поради толеранси, стареене и заводски модификации до 12-15% са си почти задължителни, но значителни отклонения ще подскажат проблем.
Ако всичко дотук изглежда ОК, тогава можете да започнете систематично да проверявате всяко стъпало от НЧУ напред, изолирайки стъпалата чрез премахване на връзките им с предните. Книжки за радиоремонти бол, мога и аз да кача в темата.
Това за мен е единствения път към безопасен и успешен ремонт. Всички останали методи в стил "напряко" и "наготово" често водят да убити радиа и дупки от ток по пръстите, а това радио е много хубав приемник и заслужава уважение.
Всички кондензатори под високо напрежение заслужава да се подменят, в това радио не са малко. Проверете електролита на филтъра на високото.
Ето добра документация с ясна схема и методика за настройка -
grundig_97a_2140_2147.pdf (325.39 kB - свалено 125 пъти.)