Мрежовия траф е критичен, не толкова защото е проектиран за 220 волта номинал, а защото е доста стар и вече може би има остаряло лаково покритие на проводника. Също от преработката зависи какво е напрежението при ползвателя. При мен в София, ж.к. Дружба напрежението например варира в границите между 215 и 225 волта. Като в 90% от времето е около 219 - 223. Та при мен например пренавиване не е необходимо. Познавам много квартали в София, където напрежението доста добре отговаря на новия стандарт и е около 230 - 237. Там действително е желателно да се направи нещо по въпроса. Аз обаче, не бих пренавивал трафа в радиото, а бих сложил един автотрансформатор който да понижава напрежението с 10 волта например. Това е добро решение, защото имаме много стари уреди които се нуждаят от по-ниско напрежение, а в случая с автотрансформатор, той би имал габаритна мощност около 46 вата за 1 киловат консуматор след него. Т.е. говорим за едно съвсем компактно трафче което може да задоволи нуждите на всички апарати едновременно. Стабитрон 350 също би решил проблема макар, че при него не ми допада щракането на релета при промяна на напрежението.
Иначе радиото е прекрасно, действително трябва да се обърне сериозно внимание на всички неполярни кондензатори които е вероятно да имат утечка. Особено важно е да се подменят (задължително) тези които са между фаза и шаси и между нула и шаси. Те могат да се запалят в произволен момент. Прехвърлящите в НЧУ също е важно да се проверят и подменят. Други прехвърлящи трябва да се прегледат и да се вземе решение. Защото най-лошото нещо при продължителна експлоатация е, ако режима на схемата страда от утечни кондензатори. Там може да се стигне до много сериозни последствия за цялото радио.
Относно УКВ. Трябва да се пипа МНОГО внимателно в този радиоапарат. УКВ блока мисля е същия като на Орфей, но определено тези УКВ тунери не се поддават така лесно на пренастройка. Имам един начин който практикувам, и като че в градска среда се отразява добре, съветвам те и ти да го използваш. Разхлабваш двете винтчета на ограничаваща завъртането на оста за настройка втулка на УКВ блока отзад. Разхлабваш и винтчето (винтчетата не помня дали беше едно или две) на малката зъбчатка която предава въртенето от макарата с кордата. Завърташ с пръсти оста за настройка по посока увеличаване на честотата колкото се налага и след това притягаш разхлабените винтчета. По този начин блока започва доста успешно да покрива желаната от теб част от новия диапазон. Интересно е, че може да настроиш да покрива долната или горната половина по твое желание. Лошото е, че в някои случаи се налага донастройка на МЧ филтрите. Там трябва да се внимава много, защото знам, че сърцевините често са спечени и трошливи. Опита за настройка води до тяхното счупване и от там нататък става тегаво. Та дано не се налага да се върти там. Успех с ремонта и реставрацията на приемника!