| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Къде са произвеждани 8-инчовите флопита? Колко е обемът на дискетата ЕС5074?  (Прочетена 1524 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
Здравейте. Интересуват ме следните 2 въпроса; ако някой знае отговора им, ще е супер...

1. В кой бг завод са произвеждани 8-инчовите флопита като това долу?
2. Колко данни събира дискетата ЕС5074? Намирам 3,2 мегабита, което е 400 кб, обаче обаче гледам сега в таблицата на IBM-ските 8-инчови дискети и там няма такъв капацитет 400.. посочени са само 242, 256 и 303 кб. Защо е така и колко събира всъщност? С форматирането ли има някаква връзка? След доста четене склонен съм да мисля, че е 242 кб реален капацитет след форматиране, но дали е така в действителност?
Благодаря!
« Последна редакция: 11 Септември, 2019, 14:59:42 от Deltichko »
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
При 8 инчовите флопита съществуват същите вариации както и при 5.25 инчовите. Има едностранен и двустранен запис и има различни стандарти за плътност. От там очаквай същите обеми. Какъв е обаче обема на конкретните дискети не знам - ако е двустранен записа следва да бъде 360 килобайта, но няма да се изненадам ако е по-малко например 128 килобайта. Иначе определено обема зависи от форматирането, както и при другите носители. Има си служебна информация която отнема не малко обем.

P.S. Надписа SS/SD за мен означава едностранен запис с нормална плътност което означава вероятно под 360 килобайта.
« Последна редакция: 11 Септември, 2019, 15:12:12 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
  • Населено място: София
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_floppy_disk_formats#Other_manufacturers:

Disk format:
8-inch: SSSD - IBM 33FD/Shugart 901

Formatted storage capacity:
242.844 kB

Marketed capacity:
3.1 megabit unformatted

3.2 е неформатирания капацитет (ввроятно някой се е изхитрил да закръгли нагоре :D)

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
До колкото си спомням май имаха надпис, че се правят в Кочериново... или май това бяха дебелите петици...
Имам 8" дискети, флопи не запазих.
Омраз!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Дискетите 8“са с капацитет от 80 KB до 1,2 MB.В Бившия корабосторителен имаше някаква машина от началото на 70-те приличаща на терминал на фирмата IBM в счетоводството която беше с 128КБ дискети.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
В Пловдив в завод „Кочо Цветаров" зглобяваха  флопита.Сьщо и в завод "Пишещи машини"

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
Тези са 8-инчови, не 5-ици.
Благодаря за инфото за обема. Вече имаме 3 мнения за 242 кб.
Загадата около завода производител на 8-инчовите флопита (като сниманото) обаче продължава.
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
 В Чирпан имаше завот за флопита който беше към ДЗУ-Стара загора,може там да са
 зглобявани  8-инчовите флопита

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |