Здравейте! Смятам раздела за подходящ по моята тема, а пък заглавието съм взел от научно-популярните предавания, особено за деца!.... Не става въпрос за застрашен човешки живот, а за беля, която си направих.
Та, реших събота, неделя да се позанимавам с козметиката на поредния ми Ухер (22 специал),по-точно да му полирам надраскания капак. Нищо ново, за кой ли път. И както друг път, при по-голяма площ, отидох до работилницата на Ицо да му ползвам стругчето Хоби1, демек мързелива работа, да си спестя ръчното търкане. Обаче, този път провал! На същите шайби, със същите пасти капака се промени по необясним и непознат, поне за мен, начин. По цялата голяма площ, вътре в структурата на пластмасата се появиха хиляди, нещо като малки пукнатини, които под определен ъгъл на светлината блестят и образуват зони като облачета да ги наречем? Просто под някои ъгли капака изглежда мътен, матов, въпреки, че повърхността му стана гланцова. Отгоре на всичко от прозрачен безцветен, доби бледо син оттенък ?! С една дума го съсипах. Не знам, някой от вас сблъсквал ли се е с такъв проблем? Явно е непоправимо, но как да си обясниме явлението? Дали от възрастта, все пак над 50 години, материала (дали не е полистирол) е станал крехък и от вибрциите на машината се нацепил вътрешно? Не знам...
С няколко снимки ще се опитам да илюстрирам явлението, макар и да не съм сигурен, че ще добиете точна представа за случая, освен ако сте го преживели...