| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Няколко трансформатора  (Прочетена 2635 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 58
  • Населено място: София
Няколко трансформатора
« -: 03 Май, 2018, 18:50:10 »
Някой има ли идея от какво са тези трансформатори и може ли да се използват за изработка на лампов НЧУ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Няколко трансформатора
« Отговор #1 -: 03 Май, 2018, 18:56:37 »
Може,тия белязани с червено са мрежови,зелените са дросели,сините изходни.Най долните са от вертикално на Пирин.

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #2 -: 03 Май, 2018, 22:54:06 »
Благодаря колега,сега само схема трябва да се измисли. :writer:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 03 Май, 2018, 23:14:18 »
Схеми бол,за тази имаш трансформатори https://www.sandacite.com/tag/ecl86/
Тук има тема която може да погледнеш https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=11810.0

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #4 -: 04 Май, 2018, 08:34:15 »
Пиринските трансфорнамтори за Вертикална развивка-най долния ред на снимката може да ги ползваш като Изходни трансформатори за Звук с лампи 6п6с,6п7с, 6п3с,6п3с-ЕВ,

КАто ползваш НАй-горния в ЛЯво захранващ трансформатор

Схемите са от тук:
http://fedor81.blogspot.de/2011/11/69-66.html

по тези 2 схеми

и за захранване тая

ПРавил съм точно с тези трансформатори като от снимката ти, няколко лампови усилвателя по горните схеми  и звучат супер

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=4555.0

В тоя проект, развивковите трансформатори, които ползвам за звукови са с вит магнитопровод  ама иначе нямат разлика като навивки и параметри от товоите.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 04 Май, 2018, 21:48:06 »
Благодаря за предложенията колеги,ще видя какви лампи имам и когато намеря свободно време може да направя някоя от схемите.

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #6 -: 29 Май, 2018, 23:57:36 »
Някой знае ли дали магнитопровода от трансформаторите от стабилизаторите "Стабор" ,тези ферорезонансните,става за изработка на изходен и мрежов трансформатор за лампов усилвател?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 30 Май, 2018, 00:06:39 »
За мрежов трансформатор стават.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #8 -: 30 Май, 2018, 07:38:14 »
От трансформаторите от стабилизаторите "Стабор" ,тези ферорезонансните можеш да използваш само сърцевината защото са импрегнирани стабилно и нямат изваждане здрави макарите.Като ти грябва сърцевина-режеш с ножовката през намотките.Повечето сърцевини са калпави но съм срещал и с доста силиций.Ш32 и Ш40.Разбил съм мноого защото правех в кутията изправители за зареждане на акумолатори но правиш макари от стъклотекстолит.Като нямаш макара си правиш такава за необходимата ти мощност и я напълваш със сърцевина.За домашно озвучаване изходен на ш32 ти е много.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #9 -: 30 Май, 2018, 10:56:10 »
От трансформаторите от стабилизаторите "Стабор" ,тези ферорезонансните можеш да използваш само сърцевината защото са импрегнирани стабилно и нямат изваждане здрави макарите.Като ти грябва сърцевина-режеш с ножовката през намотките.Повечето сърцевини са калпави но съм срещал и с доста силиций.Ш32 и Ш40.Разбил съм мноого защото правех в кутията изправители за зареждане на акумолатори но правиш макари от стъклотекстолит.Като нямаш макара си правиш такава за необходимата ти мощност и я напълваш със сърцевина.За домашно озвучаване изходен на ш32 ти е много.

Аз съм разлепвал такива магнитопроводи .
Правя го с банцигова лента понеже е от жилав материал,източвам я под ъгъл като длето .
Целта е с почукване да се пъхне между ламелите и така ги разлепва.След 2-рият изваден ламел вече е по-лесно.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 30 Май, 2018, 18:03:04 »
Има там една подробност.Единия по малкия е сглобен като дросел.Ламелите Ш са в един пакет,правите парчета са в друг пакет.Нагряваш го във фурна до към 80-90 градуса и се разглобява без проблем.Пробвано.Другия който е по голям е сглобен класически.Там трябва го голямо търпение.Пак нагряваш,преди това развиваш шпилките и ги вадиш.Нагрят го хващаш на менгеме за част от пластините и избиваш горната,после една по една ги вадиш докато са горещи.Може да жертваш една две пластини от най горните и да ги счупиш и като ги избиеш става по лесно.Трябва да се внимава.Горещият лак омеква и може да се изстърже.Пробвано многократно.При това макарите остават здрави.Не пишеш за какъв Стабор става дума.Стабор 240 е с най големите трансформатори.

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 30 Май, 2018, 21:15:13 »
За по-големите стабори става въпрос.И аз съм разглобявал навремето когато се срещаха по-често и сега намерих магнитопроводи и си помислих че може да ги използвам за нещо.Сега като казахте че няма много силиций в тях се сетих че съм си правил експерименти като огъвам ламелата докато се счупи и наистина тези от стаборите се чупеха като обикновенна ламарина за разлика от други които пукаха и се цепеха като стъкло.Идеята ми е да започна един проект за НЧУ клас А с ГУ-50 и искам да намеря подходящ изходен трансформатор (дросел) за него.Гледам руснаците използват и от витите магнитопроводи за изходни и се чудя дали е удачно решение?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 30 Май, 2018, 21:52:34 »
Казват че се получавало сполучливо.Имат много публикации на тази тема.Пишеш в гугъл "Выходные трансформаторы на все случаи жизни" и ще те залее с информация.Има там два корифея Алексей Шалин и Алексей Бурцев.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |