Привет, скоро попаднах на тези двата апарата - Христо Ботев и радиола Сакта и съживяването им ми стана интересно. Даже взех втора Сакта за части, а се оказа, че и тя проработи без много чудене
. Смених няколко кондензатора по захранващите вериги, профилактика на потенциометрите и няколко скъсани кабела и тръгна всичко.
Целта ми не е да ги колекционирам в оригиналния вид, а да се ползват в ежедневието като радиоапарат и Блутут връзка с телефон. Грамофоните и те проработиха, така че и като грамофон понякога ... На единия грамофон присадих нова доза, работи много добре. Другия е с оригиналната доза, но също трябва да направя нещо, защото игличката е супер затъпена и първите 2 песни на всяка плоча трудно ги свири без да перскача. Сактите се наложи да ги боядисам наново, не със шеллак, но все пак се освежиха приятно. За едната все още търся подходящ плат, че мишките са изяли голяма част ... Всъщност плат имам, но е без бродерия и не седи добре.
Благодаря за информацията във форума, има много интересни и полезни теми.
Много накратко - монтирал съм на двата радиоприемник платка FM и блутут приемник VHM 314, от Алиекспрес. Свързвам двете към грамофонните входове. ФМ приемника си мислех, че е с обикновен потенциометър, но се оказа, че е цифров, но горе-долу като изключих всички екстри си заприлича на обикновено аналогово радио. С ремъче и малко 3д принтирани части станциите се търсят, както при оригиналното радио. Оригиналната показалка за честотите също се движи, но нищо не показва. Хващат и някакви станции на СВ, КВ, ДВ, но не виждам никаква перспектива да слуша някой, някога тези вълни.
Имам няколко въпроса:
Понеже не съм виждал работещо подобно радио - лампата на лицевия панел зелена светлина ли има? Синята, която в момента излъчва екрана на радиоплатката малко ме дразни. Мога да сменя светодиода със зелен.
Просто съм махнал лампите, които няма да трябват. Това достатъчно ли е или трябва да изключа някои други елементи? Да не хаби излишно електричество или да нагрява някой резистор?
Засега не съм измислил как да превключва от Радио ФМ на Блутут връзка или грамофон за Сактата. Сложил съм по една банан клема, но не е удобно да бъркаш зад апарата, който си е шкаф ...не ми харесва. Искам да става с някой от превключвателите, но без да развалям тотално схемата ... някакви идеи?