| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТЕС 1212  (Прочетена 1346 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
ТЕС 1212
« -: 28 Юни, 2020, 15:21:08 »
Здравейте!

Радиокасетофона, който взех от продавалника, вече е разглобен, изкъпан и мисля да започна с кутията, но има неща, които ме карат да се чудя, да се захващам ли, или да не го ли правя...
Ще ми е нужна помощ, защото се впечатлявам от факта - на колко ракии трябва да си /или колко  вбесен/, че да я докараш до тук...

135033-0135035-1

И то заради един потенциометър...
Изтеглих, де що намерих, но платките не се дават заснети никъде.
Та молбата ми е, ако някой има под ръка платката, снимки, или каквото и да е, което обаче може да ми даде представа, какво представлява отчупеното парче, нека ми го прати. Платката е усилване и тонкорекция, както и превключватели за режимите на работа.
С липсата на говорители, капаци за помещенията за батерии и кабел ще се оправя.Антени ще намеря, счупената дръжка ще гледам да я променя, че е много каруцарски вида и... Абе, другото не ме притеснява толкова, но платката - да!

Разчитам и благодаря!  :hi:

.
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
Re: ТЕС 1212
« Отговор #1 -: 28 Юни, 2020, 20:50:18 »
Съжалявам за състоянието , но така го намерих , не съм правил никакви опити да го отварям ! Предположих , че е годен само за донор а не за възстановяване.               Магнетофона е в същия вид !    Бяха хвърлени в едно мазе в което се спука тръбата на улука и жената ме помоли да сменя кривката . Там ги открих , не знам защо са в това състояние . Вероятно преди бая годинки някой ги е хвърлил там .

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 28 Юни, 2020, 22:45:32 »
Съжалявам за състоянието , но така го намерих , не съм правил никакви опити да го отварям ! Предположих , че е годен само за донор а не за възстановяване.               Магнетофона е в същия вид !    Бяха хвърлени в едно мазе в което се спука тръбата на улука и жената ме помоли да сменя кривката . Там ги открих , не знам защо са в това състояние . Вероятно преди бая годинки някой ги е хвърлил там .
Не се притеснявай, ти не си виновен за нищо!
Просто ми е интересно що за човек може да направи такова нещо, и защо.
Целта е възстановяване..., е, до където може...
Дано някой се отзове, може пък да има късмет "хайванчето".

Лека вечер..., и без угризения!  :drinks:

.

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 07 Юли, 2020, 11:47:54 »
Както се разбра, няма "желаещи"...

Налага се да започна по трудния начин... ???, но поне да ви запозная с "вътрешностите" на тази марка и модел, че няма много в нета...

Имах малко късмет, че в музея имаха поне схемата.  :drinks:

Щетите :nea::

1/ Липса на копчета
2/ Липса но потенциометър /с извод за корекции,  50КВ, малък, дебела ос, ø6мм., накатка/
3/ Счупена платка, с липсващо парче
4/ Счупен микровключвател на единия касетофон
5/ Пукната, на доста места, кутия
6/ Липсващи капаци за гнездото за батерии
7/ Липстващ капак за помещението , за кабел 220V
8/ Липсващи винтове /М2,6/ за предпазитела , на скалата
9/ Счупена ръкохватка за превключватела грамофон/радио/касетофон
10/Счурена и изкривена дръжка
11/Липса на антени 2бр.
12/Рязани кабели
13/Счупено тяло, и липсваща капачка за ляв касетофон.
14/Липса на говорители /2бр., ø100мм., диагонал между отворите - 150мм, по моя преценка - 5W 8Ω, 2SD612-4БР./

НЧУ /след потенциометъра/, работи без проблем, никакъв шум, в говорителите..., брум при допиране на кондензатора към базата.
Ремонта го започнах, като изрязах парче фолиран едностранно гетинакс, който да замести липсващото парче.
135368-0135370-1

Сега съм на етап, записване проводниците от лентовия кабел, от къде идват, и къде отиват.
135372-2

Следва гадаене, как да се изчертае платката, за да се свържат с оригиналните пътечки, както и пробиване отвор за потенциометъра и свързването му.

Ето схемата, ако стане нужда да притрябва.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 07 Юли, 2020, 12:26:01 »
За мен лично, с изброените проблеми които има не си заслужава да се хвърлят усилия в тази машина. С какво е толкова знакова и неповторима, че да си струва да я изграждаш отново?
Иначе за счупената платка - за мен единственото адекватно решение е да се проектира по оригиналната схема цялата платка и да бъде изработена както си му е реда. Но при положение, че останалото от касетофона е пушка. В състоянието в което е, на мен ми прилича на нещо което отдавна е трябвало да отиде на боклука.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 07 Юли, 2020, 13:04:20 »
За мен лично, с изброените проблеми които има не си заслужава да се хвърлят усилия в тази машина. С какво е толкова знакова и неповторима, че да си струва да я изграждаш отново?
Иначе за счупената платка - за мен единственото адекватно решение е да се проектира по оригиналната схема цялата платка и да бъде изработена както си му е реда. Но при положение, че останалото от касетофона е пушка. В състоянието в което е, на мен ми прилича на нещо което отдавна е трябвало да отиде на боклука.
Абе прав си..., но ми е жал..., а когато станеш пенсионер ще разбереш...  :D  :drinks:
Платката не мога да я изработя, защото няма оригинал, а така ще имам занимавка за доста време.
За мен е важно дали ще мога да се справя, и донякъде да поддържам форма, защото без работа, деня е много дълъг...
Благодаря ти за вниманието, все пак.  :hi:

Лек ден, и бъди здрав!  :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #6 -: 07 Юли, 2020, 15:08:09 »
Ако владееш някой CAD продукт за правене на платки е въпрос на желание и време да си проектираш новата платка. Оригинал е ясно, че няма, но имаш схеми и все пак нещо останало от платката. За изработката не го мисли, направи я в CAD продукт, аз ще ти я направя готова за насищане. Но щом е просто за занимавката и за спорта, разбирам те! Приятни занимания и дано излезе нещо което да си заслужава вложения труд и време.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
« Отговор #7 -: 07 Юли, 2020, 16:02:47 »
Грешката е в мен ! Трябваше да го хвърля веднага щом го извадих от пещерата . Виж сега до какви трудности се стига .

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 07 Юли, 2020, 16:37:01 »
Грешката е в мен ! Трябваше да го хвърля веднага щом го извадих от пещерата . Виж сега до какви трудности се стига .
В това е чара...  :D :D :D

Наздраве и благодаря!   :drinks:

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 07 Юли, 2020, 16:48:29 »
Ако владееш някой CAD продукт за правене на платки е въпрос на желание и време да си проектираш новата платка. Оригинал е ясно, че няма, но имаш схеми и все пак нещо останало от платката. За изработката не го мисли, направи я в CAD продукт, аз ще ти я направя готова за насищане. Но щом е просто за занимавката и за спорта, разбирам те! Приятни занимания и дано излезе нещо което да си заслужава вложения труд и време.
Този касетофон го остави...
Ще мога ли да разчитам , да използвам предложението, за нещо друго..., по-сериозно?
CAD не мога да ползвам, защото до сега не намерих една безплатна програма, която да чертае платки, по зададена схема. Сега, като не пия, не пуша и не..., парите ми стигат, но пак не знам, от къде програма...

Ще ми е от полза и печат върху алуминий, метализиране на пластмаси и разни други "дреболии", които нямам представа къде могат да се правят. А те са нужни... Преди години, винаги съм казвал, че най-трудното, при правене на различни устройства, е намирането на кутия...

Естествено, ще ти бъда много благодарен!  :hi:

PS. Сина работи на Корел, но не знам върши ли работа...

.

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: Polski Trymbesh
« Отговор #10 -: 07 Юли, 2020, 17:06:25 »
Тая програма дали няма да свърши работа? https://kicad-pcb.org/

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 07 Юли, 2020, 18:05:26 »
Тая програма дали няма да свърши работа? https://kicad-pcb.org/
На пръв поглед, ми се вижда сложна..., но няма нищо сложно, щом има мерак!

Благодаря!  :hi:

Остава, да се справя...  :drinks:

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: Polski Trymbesh
« Отговор #12 -: 07 Юли, 2020, 20:21:50 »
да, сложна е но ютуб има много клипчета.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #13 -: 07 Юли, 2020, 20:37:15 »
Препоръчвам за старт Eagle. Търсете стара врсия. Откакто се оказа, че Adobe ми проверявало какво имам на сметалото, същото беше баннато forever. Ако четат, НЕ МЕ КЕФИТЕ, ДА?

Натам мога да давам насоки как да се навлиза в проблема.
73 de LZ2VL

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
« Отговор #14 -: 08 Юли, 2020, 18:17:17 »
Откакто се оказа, че Adobe ми проверявало какво имам на сметалото, същото беше баннато forever. Ако четат, НЕ МЕ КЕФИТЕ, ДА?

То само Адоба да ти е проблем... М$ си го правят това от години, най-отговорно. Та не знам точно какво се възмущаваш, ако ползваш още Виндовса.   :o

Сори за офтопика.

Поздрави,

lz3sf

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |