Здравейте сандъкчии!
Бих искал да ви представя една реализация, която от толкова време бе нужна, а частите чакаха под бюрото, че ме е срам да си призная. Преди време купих една кутия от форума, после един траф, после едина вариак. Логично бе да намеря време и да направя нещо подобно, но мина над година, преди да се хвана. Подкарвам снимките и обясненията без да губя време...
Трафчето е на Легранд, изолационно, 630ВА. Тежи, бръмчи и ми дойде със свален блок DIN елементи та ми отне малко време да разбера кой извод и с каква фаза имам под ръка. Ако някой се интересува, извърших пробата за сфазиране на вторичните, подавайки 9 променливи на входа и гледайки двата извода на двата канала на скопа.
Малко данни за вариака. Запазен, смазан, почистен и пробван. Много е тих, върви като по ... да не казвам... и дава на воля до към 4.5А.
В ляво съм в мокрите сънища, макетирам смело. В дясно - крушка 150 вата от железарията. Ще ми позволи да огранича тока до около 600мА при късо. Идеално. Ако видя, че се заигравам само с малки товари, ще я сменя с по-малка, че при 30-тина вата товар в серия дори и не благоволява да светне едва.
Мек старт по класическа схема с грец, кондери и реле, в нета я има в 9999 сайта. Релето е добро, надявам се да държи с години.
Купих тез ключета заедно с релето и едвам устоях на напъна да отрежа картона и да ги набуча. Добре, че не го направих, защото е смешно...
Продължение следва...