Kolev, дано съобщението ми да ти е като някакъв стимул, но часовникът, който си запланувал да правиш, работи
Време за "изработка" при мен: примерно 25-30 мин (половината "пропиляно" време - в търсене на микроконтролер, индикаторче, бутони и прогаматора из кутии с чаркалаци).
Прилично отделено време и в неколкократни записи и проверки на записания код и мое недоумяване защо записаното се различава от прочетеното .... (вдигнат е CP fuse
, но от недолюбване на PIC-ове така става. Четене трябва ...).
Индикаторчето е много стар тип: HP5082-7414 (4 цифри ОК, с не-много висока яркост за съвремените изисквания), но понеже беше с готови връзки, за теста е ОК. MCU е 16F628A, без проблем се програмира с JDM програматор.
Малко неудобно ми е решението на автора със завъртяните на 180 гр. цифри за "минути" поради невъзможността да използвам примерно готов индикатор с 4 х 7 сегм. LED, но това лесно ще се реши с 4 единични индикатора и външни връзки, както е на схемата.
На снимката по-долу: показание 12:41 часа, където "десетичните точки" на 2-3 цифра мигат секундно ("хванал" съм ги на снимката угасени), а при завътране на двете последни цифри ще отбелязват разделителя межди часове и минути ( : ).
Сглобявай, програмирай, използвай и напред към следващите интересни конструкции с микроконтролери пожелавам!