Форум за любителите на Стара електроника
Общ раздел => Общи приказки => Темата е започната от: ahedproductions в 12 Януари, 2017, 15:18:14
-
Питаха ме хора преди време, но все не успявах да направя видео. Заповядайте и да ви е сладко! :drinks:
-
Златни ти ръце Биляне! :drinks:
-
ммм, какво да кажа ... изкуши ме и аз да опитам, отивам до магазина за брашно и мая :master:
... мисля, че имах някъде и от бабиното сиренце, с топъл хляб - ако има остатъчна влага може да изплува някой детски спомен ;-)
-
:drinks:
-
Страхотно! :good:
-
Браво, ще направим и ние с жената скоро.
-
:drinks: :)
-
Абсолютни адмирации, Биляне !
Майка ми бе до мене, когато пуснах видеото преди малко и единствените "кусури", които успя да открие ( а тя е наистина магьосник в кухнята и в частност печивата ), бе, че не преся брашното и не използва дървена шпатула ( аз и поразправих за тебе и познанията ти по здравословно "оцеляване" в днешният химизиран и ГМО свят ) ....второто си го споменал във видеото ( да не се използват метални инструменти при подготовката на тестото ) !!!
Май и аз ще трябва да направя демо видео съобразно сезона как се приготвя пастърма от телешко или свинско месо, а батко Венци ( "Fisher" ), който гледа в темата може би ще сподели и тънкости в пивоварният сектор, че май има познания покрай "Пиринското", което правят в града му.... :drinks:
То като се позамисля, май е по-добре да се събереме за обмяна на опит ...... :good:
Поздрави от гр.Плевен
Любо
-
Ами да пресея ситно брашно, ако е било на влага и/или ако ще го смесвам със солта така. Но тяхното е хубави пакети и никога не ми се е сплъстявало, като белите ситно млени в завод. По-грубо е и няма нужда. А иначе металната лъжичка няма грижи при маята, но после не бива с тестото, да.
Олеле, ако направим един "домашен" събор, ще изпълзим едва от него след 3 дена...
Моля споделете по Фейсбук и т.н.!
-
Ами да пресея ситно брашно, ако е било на влага и/или ако ще го смесвам със солта така. Но тяхното е хубави пакети и никога не ми се е сплъстявало, като белите ситно млени в завод. По-грубо е и няма нужда. А иначе металната лъжичка няма грижи при маята, но после не бива с тестото, да.
Олеле, ако направим един "домашен" събор, ще изпълзим едва от него след 3 дена...
Моля споделете по Фейсбук и т.н.!
Имам си фурничка за домашен хляб.Ползва се най редовно.Проблема е с маята,смениш ли я и се почва тото2.
-
То с мая и баба знае, я направи квасен хляб да видиш разликата във вкуса ;)
/а за сбирането, тая година вече трябва да го направим, само да се запролети малко да може по-пияните да спят на тревата :alko: /
-
Браво ,Биляне! Каквото хванеш,го правиш перфектно!
Някой път ще опиша тънкостите при правене на палачинки.
Преди 5 години се бях увлякъл да правя хляб с хлебопекарни.Още ръждясват 3-4 хлебопекарни.Всичкото хубаво ,но не можахме да се научим да го изчакваме хляба да си изстине .
Забелязах ,че се пълнее от топлия хляб и не правя повече хляб.Сега ядем боядисан хляб за типов.Те и палачинките за да станат върховни,трябва да са малко мазнички.
Повече ме вълнува въпроса с мръвката.Има нещо вярно за кръвните групи.Нашата група"О" е групата на пещерния човек.Той без месо не може.
Винаги ми е било чудно някой като каже"Изядох един банан и се нахраних"
-
Не харесвам вкуса на заквасения хляб. Обичам киселкото на маята. А повярвай, този резултат е след 30 грешки и немалко гаден хляб. :D
Аз съм ЗА събирането! Чаве, чак перфектно... нали знаеш "Въпрос на вкус! - казало кучето и си облизало гъзето!" Важното е, че си го харесваме дома - и аз, и жената и бебката. Ако правим събор ще омеся и ще донеса 2 хляба.
-
Поздравления, Биляне! Хареса ми! И ми се дояде хляб, нищо че вече съм вечерял :)
-
:drinks: :hi:
-
Ще ще пробвам тази рецепта........хареса ми резултата накрая :good:
-
:hi: :alko: В събота и аз запрятам ръкави :master2:
-
Горещо ви съветвам да намерите същите продукти, особенно брашното! В тези брашна е ключа към здравословността, вкуса. На сайта им има списък с магазини в цялата страна, където се продава. goldib, в Повдив имаше куп магазини:
http://www.ecosem.bg/bg/a-6/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/ (http://www.ecosem.bg/bg/a-6/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/).
-
:drinks: :hi:
-
:bravo: :good:
-
Браво за видеото и майсторлъка!
Аз правя опити с хлебопекарна, но не съм на 100 % удовлетворен от резултата. Трябва да пробвам маята от видеото.
Маслото каква роля играе? Пробвал ли си без масло и със смес от брашна?
-
:good:
-
Лично мнение - хлебопекарките са боклук. Не защото не вършат това, за което са проектирани. А защото в името на бързината и спестяването на усилия се изменя тотално техниката на печене на хляба. Проблемите за мен са 2:
1) Липса на пространство. То води до контактно изпичане. Каните им рядко са иноксов метал, обикновенно ги замазват с някаква "незалепваща" боя, която да не я започвам нея... А контактното изпичане, не с инфрачервено излъчване, както е във фурната, води до безкислородно овъгляване (да, и позлатяването на кората е степен на овъгляване!), което довежда до наличие на канцерогенни съединения.
2) Задържане на влага в хляба, защото реално със свободното пространство към вентилационните отвори контактува само една малка част от площта на хляба. И обикновенно тя прави плътна кора, която е непреодолима бариера за влагата, поне за скоростите, с които се пече на тия машинки. Поради тази причина когато се пече във фурна, не само, че имам място тестото да добухне и да се разлее, но и има място да се разтворят нарезите, които правя - те НЕ СА декоративни, необходимост са за нормалното изпичане.
Не ползвам други брашна. Няма да захващам темата за състава на брашната, ще стане малко като с пастата за зъби. С две думи - не пипвам други брашна. Пълнозърнест хляб се прави с добавяне на до 15-18% пълнозърнесто брашно в моята рецепта.
Позвам само филтрирана вода! Системата у дома е тази - http://www.aquaphor.bg/shop/filtri-s-aktiven-vyglen/kristal/ Само такава се пие, с такава се готви. Това, което тече от чешмата е просто потресаващо. Отварял съм сменени филтри... Водата е толкова важна за качеството на хляба, колкото е важна за качеството на бирата и уискито.
Маслото слагам по желание. Оригинално пробвах с 2 супени лъжици хубав шарлан (студено пресован слънчоглед). С него стана твърде ароматно и установих, че за тези брашна трябва малко повече мазнина, за да стане хубав хляба. След 10-тина итерации с мазнините се спрях на това количество краве масло. Пробвал съм и без мазнина, но хляба става малко... абе не ми е по вкуса. Освен това като направя сухари за бебето от хляба и после ги накисна във вода сутрин да поемат и да омекнат, за да направя попара, става супер ароматна попарата така. Не че не слагам още малко масълце, хех, бебка е страшен фен. И на зеленчуци, пържоли, кюфтета, кашкавал, кисело мляко, люто, кисело... пък хич не обича сладко! :D
-
Не бях се съмнявал в изчерпателността и професионалния подход на отговора, но мисля, че той прави темата референция за правене на хляб в националното уеб пространство!
:drinks:
-
интересно как се прави тесто за пици
-
Това е правилната рецепта, сверено с неаполитанец преди няколко години - http://www.kentsofcornwall.com/2016/11/21/proper-italian-pizza-dough-recipe/ (http://www.kentsofcornwall.com/2016/11/21/proper-italian-pizza-dough-recipe/) Само дето е на английски, но преводача трябва да се справи супер. Но тестото е въпрос на вкус все пак! Аз обичам дебели основи за пица например, а това хич не е в стила на пра-пра-пра-пра внучето на фокачата от Гаета. Може някой път с моето тесто да направя пица, мерси за идеята. :) Иначе начинът на приготвяне в този линк (по-долу) е наистина оригиналния!