X

Радио Комсомолец

От Валери.

Вече съм собственик на „Комсомолец“ Р-РМ 59. Ето така изглежда сега:

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Мисля, че ако се показват стъпките по реставрацията на даден модел, ще е от полза за всички. Предната част на кутията на „Комсомолец“-а беше изцяло покрита със златист лак (вижда се от снимките). Не видях никъде в интернет такова радио с цялостно покритие, даже изобщо нямаха златисто покритие. Имало ли е модел с такова покритие, или е добавяно от някой предишен собственик, това не знам. Установих, че бобината на говорителя е прекъснала-жалко , търся вече и говорител. Не знам колко ома и мощност е, и на схемата не е дадено. А трябва да е същият за да съвпадне с отворите на шасито и кутията. Говорителят е обещан от колегата Радотин. А това са излъсканите врътки и прясно лакираната (с лак за нокти) емблема:

Радио Комсомолец

Все пак реших да възтановя кутията в състоянието в което дойде при мен. Може и да е имало модели на „Комсомолец“ с изцяло златисто покритие на лицевата част. Изстъргах старото покритие, нанесох ново, след като изсъхна върху него нанесох дървесен лак за блясък. В канала по канта бяла боя. Ето какво стана:

Радио Комсомолец

На задният капак пише, че е произведен в София завод „Ворошилов“. Знам, че са се произвеждали и в Търново. Може би някои от софийските да са били с изцяло златисто покритие отпред. А, иначе установих друг проблем, керамичните изолаторчета на въздушния кондензатор са счупени (и на двете неподвижни секции). Опитвах се да ги лепя със Каноконлит „Е“ и със „Капчица“. Не може да се направи след това центровка и подвижните секции опират в неподвижните, това прави конден-ра негоден. Търся въздушен кондензатор за „Комсомолец“. Бързам да споделя: получих говорителя от колегата Радотин, но за съжаление отворите не пасват на шасито и кутията. Старият говорител му се беше разлепил магнита и котвата му. Разглобих го и забелязах, че котвата се беше врязала в бобината и беше скъсала едното захранващо кабелче. Малко зор беше, поизтеглих го, с доста търпение изчегъртах изолационния лак, и го запоих. Лакирах с дървесен лак бобинката. След това залепих магнита и котвата с каноконлит „Е“ като преди това го центровах. Не беше много трудно, защото вече бях центровал подобен говорител на споменатото в друга тема радио „Мир“. Сега съхне, утре ще го снимам. Остава ми проблем въздушният конд-р, изпр.лампа и скалата.

Радио Комсомолец говорител

Радио Комсомолец говорител

Намерих всички липсващи части. Скоро радиото ще бъде реставрирано, ще има снимки.  Ето го перфектният „Комсомолец“:

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

Радио Комсомолец

mano: