Привет колеги!
След като си взех LC метъра и го поползвах стил летящ парцал (с 5В адаптор запоен към платката), почти успях да го убия, оставяйки говърху купчина шайби. За щатие АТМЕЛ-а само се ресетна и си тръгна отново. Време беше да спра с глупостите и да го сложа в кутия. Седнах да мисля каква ще да е точно и, разбира се, се вторачих в честотомера, който е в една кутия със захранването за дреболии (1.2-30V@1А + 12V +5V). След като известно време обмислях да ги сложа в малки кутийки с по една литиева клетка с платка зарядно/повишаващо на 5 волта, се отказах и реших да направя нещата както си трябва. Това захранване беше неудобно и нямаше никаква индикация за напрежение/ток/ Беше само един канал и до 1А. Високоволтовото ми захранване пък се мъдреше на дъска и само ме дебнеше да се разсея и да ми вгорчи живота. Тъй като ми се намираше НЧУ в голяма кутия, който беше за архив, измъдрих следната комбинация:
1. ЗАХРАНВАЩ БЛОК - 2х1.2-30В @ 5А (независими) + 2х0-300В @ 30-170мА + 6,3В~ @ 2А
Трансформаторът е от Даугава, схемата е обсъжданата по форума -
http://www.roehrenkramladen.de/hboexp4/hboexp4.htm2. ИЗМЕРВАТЕЛЕН БЛОК - честотен брояч, LC метър, генератор на правоъгълници до 200кХц
Честотомера е антика на Добрикит а генератора е Елимекс-ки -
http://www.elimex.bg/product/38459/kit-k031h-generator-za-pravoagalni-impulsi.htmlПрограмата за панелите, с която нарисувах това е Front Designer 3.0, преведена на руски. Без регистрация има бедни библиотеки, но те не са важни за панелите. Ако някой я иска да я дърпа от дропа ми -
https://www.dropbox.com/s/43166sg42cvu9bz/FrontDesigner_3.0_setup.exe?dl=0 . Накичил съм панелите с дреболии за външен вид, иначе са само отвори и техните очертания.
Принтирах, за да видя как ще стоят на бюрото, помага в амбицирането
Ето ги и повечето чаркове, чакам панелни метри 0-300В/0-1А от Чайна. Платките за НН са от Елимекс с LM317. Преработвам ги за LM338, сменям им греца (KBU8G) и им слагам повече капацитет на входа (6800мкф). Платките за БН са без токоограничение (от мързел едно време) и, разбира се, единия IRF840 е опечен от късо. ДОбавям ограничението и ще си поиграя с обхвата му. Трафът е дебел и голям, може да даде и повече в единия канал.
При измервателния блок всичко е ясно. Добавям ключе, с което да свързвам генератора към брояча за честотна индикация. Използвам траф за захранване по следната причина (въпреки че имам импулсно идеално за целта) - максималното изходно напрежение на генератора зависи от захранващото, така че искам повечко там - 15 волта. Честотомера е на 12 волта, а LC-то на 5 волта. Така с 3 каскадни стабилизатора ще заградя уредите не само един от друг, но и от мрежата. Малко грубо, но изпитано.
Принтирах панелите и пренесох центровете на кръглите отвори и ъглите на правоъгълните на фолиран гетинакс 1мм с дебела игла. Сега чакат дупчене и фрезоване. Не ме хокайте за гетинакса, зная че не е най-доброто, но не ми се обработва нито пластмаса, нито някакъв дебел материал. За целта е достатъчен.
Това е за сега! Ще снимам и ще поствам развитието на проекта.
Хубав уикенд на всички!!!
Билян