Здравейте! Поставям темата в този раздел, тъй като съм започнал усилвател с Г-807 който ще е с различен външен вид и това е по-важното за него. Въпреки че има доста до неговото завършване започвам да пиша, за да не ми се събере прекалено много писане накрая.
Схемата е съвсем проста: входно стъпало с ECF82, триода -усилвател, пентода - динамичен товар. Избрах тази лампа заради големите допустими анодни токове на двете части (10 mA) и високото допустимо напрежение отопление - катод, което е определящо в тази схема на свързване. Крайно стъпало с Г-807 в пентодно свързване, автоматично преднапрежение, за да получа по-голяма мощност. Захранването с един тр-ор, ТС-180, пренавит от мен специално за проекта, изправяне с 10А грец шунтиран с 10nF керамични кондензатори, C-L-C филтър, като дросела е от 18W луминесцентна лампа. Анодното напрежение - 405V. Отоплението за двата канала е разделено, намотките са навити с двоен проводник (със средна точка) и средата е заземена. Напрежението за втората решетка на 807 и предусилвателя се получава от параметричен стабилизатор с резистор и мощни ценери със сумарно напрежение на стабилизация 280V. Аноден ток през 807 - 70mA, на предусилвателното стъпало - 8mA.
Изходния трансформатор ми създаде много грижи. Наложи се да пренавивам няколко пъти, накрая се спрях на един полски траф с вита сърцевина и сечение около 10 кв. см. Първична 4000нав. в 3 секции, вторична 100нав. в 2 секции между първичната. Голямото отношение се налага, заради високото анодно напрежение и високото товарно съпротивление ( 7kOm).
Показвам няколко картинки на този етап от проекта. Осцилограмите са правени при различни честоти и входни сигнали. Стойностите се виждат на екрана, товар в изхода омически 3,9 ома.