| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Идея за маломощен АМ предавател  (Прочетена 7176 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
Колеги,
    дайте идея за маломощен АМ предавател с достъпни елементи и лесен за настройка, но да може да се ползва като сигнал генератор.
Предлагам да е с кварцов резонатор 1000Hz
Може и лампов, имам трансформатор от мелодия2 като начало.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Идея за маломощен АМ предавател
« Отговор #1 -: 21 Май, 2015, 19:28:42 »
Силно ти препоръчвам този:
http://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_am_mod.html
отговаря на всичките ти критерии, може да се съгласува както с антена тип дълъг проводник, така и с рамкова антена. Разгледай и сайта който е даден в линковете на края на статията, той е първоизточника. Модулацията е много линейна, дори по-линейна от колекторна модулация в стъпало клас C или E. Лично аз съм си построил АМ предавател на базата на тази схема, повече за него ще публикувам в скоро време, разработката е готова, остава само да напиша текстовата част и снимковия материал. Прилагам запис на сигнал излъчен с предавателчето направено по тая схема:
* Other sample rate.rar (1251.04 kB - свалено 84 пъти.)
Най-добри резултати съм получил до сега с тази схема и е най-проста за мен, имайки предвид качеството. Мощността е около 60 миливата и покрива спокойно около 100 метра на открито. Ето и един клип:
/>Успех!
« Последна редакция: 21 Май, 2015, 19:57:16 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 21 Май, 2015, 20:02:00 »
Това ми харесва, утре ще го пробвам.
Кварц имам.
Ще го захранвам с оловен акумулатор.
Май най трудното ще е индуктивността защото нямам L метър, но съм сигурен че ще помагате.

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #3 -: 21 Май, 2015, 20:14:25 »
Колегата LZ2WSG е допуснал малка техническа грешка при чертането на схемата - емитера на VT1 трябва да е на маса, а сигнала към модулатора да се вземе от базата му. Иначе този тип модулатор дава действително много добри резултати. :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 21 Май, 2015, 20:19:39 »
Да, вярно не бях обърнал внимание, наистина, трябва да е така както е в схемата в поста на колегата Божков, т.е. оригиналната схема от сайта. Относно колекторната бобина, не ти трябва L - метър просто навиваш повече навивки от необходимото, слагаш антена 4-5 метра слагаш провенливия кондензатор на 100- 200 пикофарада капацитет и за входа на осцилоскопа закачаш парче изолиран проводник което усукваш няколко пъти около антенния проводник. Така осъществяваш слаба капацитивна връзка между антената и осцилоскопа по две причини - първо по-малко влияеш с входния капацитет на осцилоскопа върху съгласуването на антената, второ при резонанс напрежението в антената е високо - 40 - 60 волта от връх до връх. И започваш да развиваш от бобината навивка по навивка, на осцилоскопа веднага ще видиш когато си в резонанс - амплитудата на сигнала рязко ще се увеличи. Успех!
« Последна редакция: 21 Май, 2015, 20:27:31 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #5 -: 21 Май, 2015, 20:30:35 »
Просто маломощно лампово предавтелче съм правил с ЕСН81. Генераторът е изпълнен с триодната система на лампата по триточковата схема, а модулацията е в хептодната част на лампата, като по добрите резултати се получиха при подаване на НЧ сигнала на g3, a ВЧ на g1. За съжаление не съм запазил схемата.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #6 -: 22 Май, 2015, 07:36:28 »
Въпреки противоречивите мнения, това - http://antiqueradios.com/gallery/main.php?g2_itemId=153755&g2_imageViewsIndex=1 - работи прекрасно и е супер елементарно. Правил съм го с готови миниатюрни индукторчета от Комет.
Тук е темата в АРФ - http://antiqueradios.com/forums/viewtopic.php?f=12&t=193042
 :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 22 Май, 2015, 18:38:50 »
Тръгна от раз. :)
Използвах транзистори C945 и антена от селена.
Смятам да сменя съгласуващия променлив кондензатор с постоянен и да съгласувам от фирита,
С тази къса антена обхвата е 2 метра, но ми е достатъчен.
Благодаря ви Колеги.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 22 Май, 2015, 18:57:02 »
Ако го заземиш за водопровода, парното или собствен заземител може да се увеличи обхвата значително дори с 2 метра антена. С рамкова антена изработена от 10тина навивки изолиран проводник 1 квадратен милиметър с диаметър на навивката около половин метър (индуктивност около 150 микрохенри) свързана между изхода и маса излъчването е още по-добро, и най-важно не е нужен заземител защото качествен такъв без ВЧ смущения трудно се намира в градската среда.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #9 -: 22 Май, 2015, 19:31:09 »
 :good: Подкрепям за рамковата антена! И изглежда просто прекрасно, ако се постарае човек.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 22 Май, 2015, 21:27:38 »
За антената ще си помисля. Наврял съм си работилницата на малката тераса която е 2.5м на 1.5м. Има място само за мен :).
Нахвърлях набързо една платка. В края мисля да монтирам антената от селена или рамковата,
Моля за коментари и градивни критики по платката

Прикачвам и чертежа в SPRINT LAYOUT

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 22 Май, 2015, 23:22:20 »
Прегледах горе-долу платката, и поне според означенията които си написал на изводите на транзисторите всичко ми изглежда правилно свързано, не съм проверявал по дейташийт дали са им така изводите. Обаче не знам какъв ти е едномегахерцовия кварц но със сигурност с тази геометрия с която си му начертал футпринта няма да влезе там. Ако е от големите руските определено забрави. Това което ще те посъветвам е първо да вземеш всички елементи и шублер и да им начертаеш или да им намериш футпринтове от готовите. След като го направиш това може вече да пристъпиш към опроводяването, но трябва да си наясно как ще влязат тези елементи по местата си, няма нищо абстрактно в тая работа, ако не си го начертал така че да има достатъчно място няма да влезе... Относно опроводяването, много са ти дълги и тънки пистите. Макар че хората които се занимават със СВЧ и УКВ казват че 1 мегахерц си е като постоянен ток :) то все пак тези писти са дълги и тънки и ще се „сторят“ на високата честота като бобини. 1.пусни метализация на всички празни участъци на платката (бутона на спринт лейаут е долу в дясно от слоевете на платката) След това свържи всичко което трябва да е на маса към екран масата директно а не така с писти, естествено трябва да следиш дали няма „заградени“ участъци от екран масата които не са свързани с околната и съответно да се постараеш да разположиш така елементите че такива участъци да са минимално количество. След това ти трябват блокиращи кондензатори от + захранващата шина към маса по най-краткия път, не знам защо не си сложил такива но те са от особена важност, и на схемата ги има начертани един 100 нанофарада керамичен и един 10 микро или повече електролитен. Айде успех и прати преработената версия на платката и изключи метализацията на отворите (F12), така или иначе платката ти няма да е двуслойна камоли с метализирани отвори.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 23 Май, 2015, 00:06:30 »
Платката ще се чертае с лак и ще се ецва в азотна киселина.
Предлагам втори вариант.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 23 Май, 2015, 10:26:01 »
Под кондензатора 10 микро пак е доста тъничка масата, отпусни му надолу още 5 милиметра за маса, не трябва да се пести в тия случаи. Не знам защо си пусна покрай ушите двата съвета за това да си оправиш футпринтовете (основно на кварца е това което виждам че не е наред) и да сложиш блокиращи кондензатори по най-краткия път между + и маса. Това че си разредил елементите около кварца не променя факта че е хубаво да се вижда в слоя „бял печат“ какви са истинските размери на елементите, така се намалява шанса за грешка при разполагането, не говорим дали ще се произвежда по ръчна или каквато и да е технология и че няма да има бял печат, важно е във фазата проектиране да се виждат за да ги разположиш добре с необходимите им отстояния. Но това не е най-важното, не знам защо не слагаш блокиращите кондензатори, ако си мислиш че не  са важни и ще минеш без тях - грешиш. Иначе останалото изглежда добре, но не съм го проверил 1:1 по схемата, като се отвори повече време ще го прегледам за евентуални грешки.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 23 Май, 2015, 16:21:30 »
Трети вариант.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |