Привет колеги!
След местене, рамонти, боледуване и други разсейвания съм обратно на работното място. Преди няколко дни реших да се върна към старата тема - модулирани стъпала в клас D. Този път реших да опитам да съгласувам поне за една честота изходното съпротивление на транзистора и входното на филтъра. Резултатът, напълно задоволителен, е приведен в следната схема:
За възбуждане изполвам моя DDS с AD9850, който изкарва хубавки правоъгълни импулси с 5 волтова амплитуда. С тях бутам драйверът на Майкрочип TC4422, който се грижи за бързото насищане на транзистора. Търкаляха ми се няколко прозаични IRF510 и реших да видя какво мога да изцедя от тях в такава схема. Въпреки приликите с предавателя ВТа5510, тук има няколко разлики. Първо, модулаторът е с втори паралелен транзистор, което му позволява да си работи хладен и стабилен без вентилатор. И тъй като основните загуби в схемата са върху модулатора, реших да го заякча с още един транзистор и да го преопаковам на една малка платка на български радиатор. Стана компактно и удобно за монтаж. Второ, изходът на възбудителя е предвиден за 50 омов товар, а не за 2 метра жицъ. Това позволи не само съгласуващо звено, но и добавянето на изходен филтър от 5 ред за добро потискане на хармониците.
Захранващото напрежение е 13.7V от импулсно на V-Tac за 8А. Върху модулатора падат най-малко 2.1V до 11.6V максимално на изхода при 100% модулация (при 2А имаме 4.2W загуби върху него!), за това застопорих носещата на 5.5V, където получавам 2.5W носеща на изхода.
Останалото може да видите от снимките!
Изчисление на съгласуващото звено. Съвсем нарочно избрах толкова високо Q.
Изчисление на филтърът от 5 ред.
Общ изглед на възбудителя.
Поглед отгоре. Горе ляво - захранване. Долу ляво - модулатор, амперметър, аудио вход и ключ за прекъсване на захранването на модулатора. Нито един транзистор не обича да бъде захранен без драйв - гърмят като пуканки. Така че захранвам първо DDS модула и драйвера и след това подавам напрежение към крайното стъпало. Малката платка по средата с радиаторчето е стабилизатор с 7805 за DDS-а. Драйверчето е на малката вертикална платка между модула и транзистора с радиатора. Съгласуващото звено и изходния филтър са в дясно.
Друг изглед, изходния филтър се вижда ясно. Сърцевините са Т50-2.
Изход върху товара. 10V на деление, 32V пиково - 10.24W пик в товара. Вентилатора не е наложителен, но предпочитам да се застраховам.
Друг ъгъл.
Това е за сега от мен! Мисля че успях да подкарам прекрасно малко възбудителче, което може да се изполва за възбуждане на линеен усилвател или самостоятелно, като се добави подходящ тунер за някакъв вид компактна антена - наклонен лъч, хеликс с капацитивна шапка или дори вертикал с няколко радиала. Възможностите са много! На дъската има място за аудио процесор (филтър и компресор), както и за МР3 плейър, например.
Желая успехшна седмица и хубав уикенд на всички!
Билян
LZ1SWE