| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ремонт на 5' флопи за правец 8x  (Прочетена 13032 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gorski

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 31
  • Населено място: Варна
ремонт на 5' флопи за правец 8x
« -: 24 Февруари, 2014, 15:20:47 »
Здравейте,
дайте акъл моля :)
гледам си скороста с locksmith на едно българско флопи от кочо цветаров и имам следния резултат ..

смених му кондензаторите на голямата и на малката платка, 2x220 един 330 и един 10 микро на голямата и 2 x 10 микро на малката
отворих моторчето отгоре изчистих му магнита, пръснах с един контактен спрей ефекта е поразително нулев ... :(
интересното е че като поработи 3-4 минути и скороста се кротва, този ефект го има само след като не е работило известно време при изключен правец,
давайте идей моля какво да сменям .. :)

ето го флопито класик

и ето как е графиката като загрее ...

Поздрави,
Краси

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: ремонт на 5' флопи за правец 8x
« Отговор #1 -: 24 Февруари, 2014, 16:20:22 »
Не разбрах дали си почистил колектора и четките на моторчето. Прегледай за лоши спойки цялата схема на регулатора и конектори разни по трасето, тримера за настройка също може да го смениш. И какъв е мащаба на тая графика по оста на времето, тези изменения от номиналната скорост за какво време са - части от секундата или секунди...
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #2 -: 24 Февруари, 2014, 19:54:34 »
Дядов, на това моторчетата са стъпкови - четки-нъц!
По скоро да си види човека моторчетата дали затягат и дали няма някаква механична повреда.
Колкото до електрониката - едва ли има какво толкова да се развали. Освен разбира се електролитите инякоя суха спойка или скапан конектор.
Омраз!

Неактивен gorski

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2014, 20:18:09 »
:)
Таман се чудех къде са тия четки че днеска май не видях :) от горе свалих едно малко кожухче и там имам магнитно търколо а кожухчето е пълно с пластинки навсякъде залях с едно проводимо спрейче, електролитите ги смених всичките, според мен посоката на проблема е защо работи идеално като минат 3-4 минути след като е под захранване ама нищо не ми идва на ум, имам още 4-5 такива не са като elmartite но си работят нормално едното особенно е страшно стабилно, не мърда чертата от до,тези по простите на цветаров модела не са лоши за четене (каквато ми е генералната идея) ама защо пък и да не разчитам и за запис, така или иначе има достатъчно бройки най лесно е да го изхвърля ама иска ми се да го оправя :) тая бурма дето се върти R 2200 с малкото винтче каква е логиката да не работи и след 3-4 мин да работи ? иначе не съм сигурен с какво да я сменя за пробата не мога ли да я дам на късо да видя само как е стабилността (без значение на каква скорост ще отиде) ? въобще малко на магия работят тия неща как са ги ремонтирали едно време не знам  :)

Поздрави,
Краси

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #4 -: 24 Февруари, 2014, 20:35:13 »
:)
...........................според мен посоката на проблема е защо работи идеално като минат 3-4 минути след като е под захранване ама нищо не ми идва на ум...............................въобще малко на магия работят тия неща как са ги ремонтирали едно време не знам  :)

Проблема е в шпиндела :),вертоятно е с втулкови лагери и са леко зацапани,капка финно масло оправя нещата.Да пръскаш там с проводим спрей не е добра идея,ако влезе в бобинките може да си вкараш автогол.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #5 -: 24 Февруари, 2014, 20:46:33 »
Колеги, забравяте, че става дума за ПРАВЕЦ!!! флопидискови устройства. Рядко в близките 28 г. съм виждал българско флопи да се държи нормално според тестващите програми.
Ако се сменят механиката, електрониката, кабелите и контролера, резултатите може и да са лееко по-различни.
Навремето ги вадехме от кашона и ги тествахме дали изобщо ще заредят.
Нещо обичайно беше, да се пробват дискетите на 3-4-5 различни флопита, а теста на Locksmita беше по-скоро да видим, дали изобщо чете пустото му флопи  :disk:

Неактивен gorski

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 24 Февруари, 2014, 21:22:42 »
Градски на какво викаш шпиндел ?:) онова дето има улей като охлюв и трудно се стига до него или на онова с надпис 50-60 за тест на зрението ?:) там много много не се разглобяват работите ама мога да го мъча утре да видя до къде мога да стигна и да капна тънко масълце, ще си кажа утре ама ми се изчерпаха идеите :)

Габо ама тия които работят не са мръднали за 28 години, въпрос на бройка явно :)

Поздрави,
Краси

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #7 -: 24 Февруари, 2014, 21:30:44 »
Градски на какво викаш шпиндел ?:)
Шпиндел е това дето върти дискетата :) Охлюв е онова, дето мести главата.
на теб проблема ти идва от въртенето на шпиндела, дето се настройва от променливият (многооборотен) резистор на малката платка.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 24 Февруари, 2014, 22:33:18 »
Защо имам чувството че електромоторчето за шпиндела на 5088 и 5050 е колекторно? Имам описание на флопито в което ясно е написано в блоковата схема че мотора за шпиндела че е постояннотоков... Ама това май е от по-новите флопита, не е това с колекторния мотор и многооборотния тример за регулация на оборотите...
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен gorski

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 25 Февруари, 2014, 12:12:22 »
Добре де :) ще ходи в кофата :) прекалих със смазването на щпиндела Сега много лесно се изхлузва съвсем зле стана работата :) ще се пробвам от 2 да направя едно ама зех да губя търпение :)

Поздрави,
Краси

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 25 Февруари, 2014, 13:15:56 »
Е защо ще го хвърляш? Имам две такива флопита и още работят безпроблемно въпреки годините си. Някои от западните 5.25 инчови флопита на доста по-малка възраст вече твърдо отказват да работят. Не го отписвай така бързо, постарай се.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #11 -: 25 Февруари, 2014, 14:35:54 »
Прав е Митко, само защото си стигнал донякъде, и се появила трудност, не би следвало да се отказваш.
По-добре попитай за по-подготвен колега от региона ти и би трябвало да се справите.
Все пак две глави мислят по-добре от една.  :empathy2:
Омраз!

Неактивен gorski

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #12 -: 25 Февруари, 2014, 17:08:39 »
Е това малко буквално го казах разбира се, че няма да го хвърлям ама ще го оставя да отлежава или да заминава за подарък :) от 6 парчета пристигнали предната седмица 5 работят не е лоша статистиката :)

Поздрави,
Краси

п.с. изгорих си 8е-то с тия флопита :) изкарах флопи контролера докато е включен, че и успях пак да го мушна :) сега си работи ама не отчита флопи контролер няма значение на кой слот :) бърз съвет какво да сменя ?:)

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #13 -: 25 Февруари, 2014, 19:02:32 »
бърз съвет какво да сменя ?:)
Задклавиатурното устройство   :master2:

А извън кръга на шегата, ще да е някой дешифратор изплющял, но трябва да се види по схемата. Изчакай TheHungry да си каже мнението, той ги знае наизуст.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #14 -: 25 Февруари, 2014, 21:13:33 »
Градски,я дай едно фото на тая моторетка,имам някой останали.Имам едно флопи за 8 битов от време оно,произведено зад желязната завеса :) ако имаш интерес ще ти го подаря.Не знам обаче за каква машина е.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |