Привет, BIOSът ти поддържа само 1 флопи!
независимо от това дали е голямо или малко, Но имаш един вариянт , лично съм го изпробвал и действува
Обаче трябва малко да помодифицираш
Чрез една малко хитра DOS програмка, която настройва CMOSa е възможно това, писана е от един украинец
Понеже в новите BIOSи нямаш настройка за В флопи
Единствента възможна конфугурация която позволява програмката е :
А: 3.5" 1.44МБ
В: 5.25" 1.2МБ
линк :
http://dox.bg/files/dw?a=425e5edbd5Така че, вържи малкото флопи като А (там където е усукан кабела, краят му),
а голямото като В (там където НЕ е усукан кабела)
Но това не е единственото което трябва да сториш,
Понеже флопи контролерите в новите машини са леко подкастрени и не поддържат 2 флопита едновременно е нужно да ползвуваш флопитата по отделно,
това ще рече ще се налага да си ги превключваш чрез едно ключе.
Става по следният начин
:
Нужно е да вържеш пинове 12 и 16 от голямото флопи към маса, за да използваш голямото флопи, това автоматично забранява малкото , когато ги върнеш в нормална позижия голямото затихва, това ще рече , че няма да можеш да си копираш директно между голямото и малкото з а жалост, но е единственият вариянт.
Използвувай ключе със 2 обособени вериги, че да можеш да даваш на маса 16 и 12ти пинове без те да са вързанни помежду си, когато не са към масата:)
Аз лично не съм пойл директно по флопито, както е сторил създателят на тази програмка, а просто съм бучнал пинове на часта за малко флопи, която споделя и конектора за голямо, на съответните 2 пина.
Много по-удобно е като се налага да го демонтираш, просто измери с мултицед кои пинове отговарят на 12ти и 16ти на конектора за 3,5 инчово
ще забележиш на снимките.
ето и резултата
Е това е от мен успех!
дано ти работи флопито все пак, аз имам такива няколко и са си главоболие да четат и пишат дискети който не са записвани от самите тях, доста ненадежни са като цяло големите флопита и дискети.